Dansk mølledag søndag d. 15. juni

Kom og hør om vores plaskemølle og få nogle gode mølle historier

Dansk Mølledag på Bornholms Middelaldercenter

Her på Bornholms Middelaldercenter fejrer vi dagen, ved at åbne for vores lille plaskemølle. Du kan denne dag møde en formidler, der fortæller om møllens og melets historie. Der vil være små mølle-aktiviteter for børn, og gode mølle-historier for de lidt ældre. Vi har åben kl. 11:00 – 16:00.

Obs: Møllehjulet er ved at blive repareret, og møllen vil derfor ikke være i drift på denne mølledag. Til gengæld vil der være mulighed for at kværne mel ved håndkraft på en middelalderlig håndkværn, prøve et stykke legetøj fra middelalderen: en ”nøddemølle” – eller være kreativ og lave sin egen legetøjsmølle.

Resten af centret er ikke bemandet på denne dag, men du er velkommen til at gå en tur på pladsen, og besøge vores klappegeder og -kaniner, og se vores fine håndværkerhuse.

Der sælges også kaffe og kage på dagen.

Kobbeåen løber igennem middelaldercentret. Ude i åen har vi bygget en lille vandmølle og dæmmet op til en mølledam. Det kan umiddelbart være svært at få øje på, at det er en vandmølle, for den har kun et ganske lille møllehjul, der ligger inde under huset. En sådan mølle kaldes også for en skvatmølle. Bornholmerne kalder den for en plaskamølla eller bare plaska, da vandet plasker så lifligt, når det lille hjul drejer rundt.

Forbilledet for vores plaskemølle er Sillaröd Mølle, der ligger vest for Brösap i Skåne.

Hvad er Dansk Mølledag?

Målet med Dansk Mølledag er at skabe opmærksomhed om vore gamle vand- og vindmøller for derigennem at øge forståelsen for bevarelsen af denne del af vor kulturarv.

Dansk Møllerforening er foreningen for alle der interesserer sig for bevaring af historiske vind-og vandmøller. Foreningen arbejder for at samle viden om, og skabe opmærksomhed om historiske møller.
https://danskmoellerforening.dk/dansk-moelledag/

Se her hvilke andre møller på Bornholm, der deltager i Dansk Mølledag https://danskmoellerforening.dk/dansk-moelledag/bornholm/

Læs mere om plaskemøllen

I hæftet – Velkommen til middelalderen, kan du på s. 29 læse mere om vores plaskemølle – og alle de andre bygninger på middelalderpladsen.

Alle vores bygninger og inventar er lavet som kopier af fund, primært fra Bornholm, Danmark og Sydsverige.