Velkommen til middelalderen
“Velkommen til middelalderen og til Bornholms Middelaldercenter” er en
oplysende og underholdende bog for alle, der interesserer sig for hverdagsliv og forunderligheder i middelalderen – uanset om man besøger Bornholms Middelaldercenter eller ej.
Bogen tager udgangspunkt i Bornholms Middelaldercenter, men vi går bagom dørene, ind under gulvbrædderne, rundt om hegnene og højt til vejrs. Her kan I læse om, hvad man kan bruge en gås til; at det ikke er god bordskik at dyppe fingrene i den varme sovs; at uvejr skyldes, at engle og dæmoner slås oppe i luften, og at en rød dør beskytter mod hekse; om æselfester; om “plaskemøller”; en befæstet stormandsgård og meget mere.
Tryk her og hent som PDF.
Kalkmalerier – Levende billeder
Middelalderens kalkmalerier giver os et levende indblik i livet og årets gang på den tid. Disse farverige og livlige vægmalerier prydede ofte kirker og herregårde og viste ikke blot religiøse scener, men også hverdagens glæder og pligter.
Stormanden på Bornholms Middelaldercenter bor i en imponerende gård med flere huse. Stormandsgården rummer en smuk festsal med højt til loftet og klinker på gulvet. Hele komplekset er bygget for at efterligne en befæstet stormandsgård fra tiden 1250-1400. I festsalen kan besøgende beundre festlige malerier, som blev malet i 2010-2011 som en del af projektet ”Levende Billeder”. Selve malearbejdet er udført af Nikolaj Itenov og Sanna Kok-Hansen.
Vil du læse mere om kalkmalerier i Danmark, kan du finde masser af oplysninger i Kalkmaleridatabasen.dk
Hæftet – Levende billeder
Du kan her hente hæftet der fortæller om processen med at bemale Stormandsgården. Billederne fortæller om årets gang, og viser desuden en jagtscene og stormandsfamilien til højbords.
Opgaveark – Levende billeder
Vi har lavet en lille samling opgaver om vores kalkmalerier og hvad de betyder. Opgaverne fortæller også om livet i middelalderen, hvordan man lavede farverne, om maden man spiste og meget mere.
Skt. Kristoffer
På Bornholms Middelaldercenter kan du på bakken op mod Stormandsgården, møde træfiguren Skt. Kristoffer. Han blev lavet af vores dygtige træskærer Nikolaj Itenov, og i dette hæfte kan du læse om hvordan man i middelalderen udskar og bemalede en fin træfigur.
Middelalderens billedskærerværksteder hørte som regel til i de større købstæder, og de største lå i udlandet, så som Lübeck, hvor man ofte havde en så systematiseret produktion at det mindede om industri.
Tryk her og hent som PDF.
Lyt til sørøversangene:
Sang 1: Købmanden og Røveren
Sang 2: Koggen
Sang 3: Våben
Sang 4: Kapringen
Sang 5: Varerne
Sang 6: Livet ombord
Sang 7: Fanget
Sang 8: Straffen
Tekst og musik: Mikkel Frost Nordin
Illustrationer: Jørgen Eivind Hansen
Sørøversange.
Historien om Østersøens sørøvere i middelalderen er en super spændende, men ofte overset del af vores lokalhistorie, og med sangene og rimebogen ”En rigtig røverhistorie” vil vi gerne formidle den på en sjov og legende måde til de yngste. De finurlige tegninger, sjove rim og skønne middelalderinspirerede melodier giver en legende og sanselig tilgang til en kompliceret historie.
Sørøversanghæftet udleveres gratis til de lokale skoler. Kontakt os og oplys skole og antal.
info@bornholmsmiddelaldercenter.dk