Nyt i 2025
Temauger i for-
og eftersæson

Temauger i for- og eftersæson 2025.

Som noget nyt har vi i år lavet temauger i hele for- og eftersæson – dvs. udenfor skolesommerferien. Se temaerne her, og planlæg dit besøg. I sammenhæng med temaugerne, har vi også lavet en stribe spændende workshops og andreaktiviteter, for både børn og voksne.

Vælg din oplevelse

Temauge 21 + 22: Salver og urter

Den 19. – 24. maj (ikke søndag d. 25/5)
Sund og smuk med bellis, kongelys og persille

Vidste du at bellis kan fjerne dine fregner, kongelys vil glatte dine rynker og persille er god mod slim og hoste?

Det mente man i hvert fald i middelalderen. I disse uger åbner Bornholms Middelaldercenter en ny medicinsk urtehave med et lille salveværksted. På Stormandsgården kan I møde broder Nikolaus, som vil indvie jer i de helbredende urters hemmeligheder.

Workshop om salver og urter, lav din egen salve. Læs mere her

Temauge 23: Smeden

Den 2. – 7. juni
Smeden og jernets magi i middelalderen

I middelalderen, omkring år 1350, var smeden en af landsbyens vigtigste håndværkere. Han lavede alt fra hestesko og låse til redskaber, beslag og våben – alt sammen i jern, som var en af tidens mest værdifulde ressourcer.

Oplev smeden arbejde ved den glohede esse, hør ham fortælle om sin hverdag i middelalderen.

Smedeworkshop lav din egen fibula eller strygestål, fra 15 år. Læs mere her


Temauge 25: Pottemageren

Den 16. – 21. juni
Pottemagerens ild – vi bygger en ny keramikovn

Kom og se når vi bygger en ny pottemagerovn! Med udgangspunkt i arkæologiske fund fra Barmer i Jylland genskaber vi en middelalderlig lerovn, der skal kunne brænde keramik ved op til 900 grader – helt som i 1300-tallet.

I middelalderen var pottemageren en vigtig håndværker, der lavede krukker, fade, kander og andre lerkar, som alle i landsbyen brugte i køkkenet og husholdningen.

I temaugen kan du opleve pottemagerhåndværket i praksis, høre om lerets rejse fra klump til kar – og selv prøve at forme noget i ler.

Enkelte dage i løbet af ugen er stenhuggeren på besøg, og så kan du høre om stenhuggerens arbejde i middelaldren og prøve at hugge din egen runesten.

Temauge 26: Buemageren

Den 23. – 28. juni
Buemagerens håndværk og bueskydning

I denne uge sætter vi fokus på buemagerens gamle håndværk og bueskydningens betydning i 1300-tallet. Buen var ikke kun et jagtvåben – den var også et vigtigt redskab i krig og forsvar. Buemageren skulle kunne udvælge det rette træ, bøje det korrekt og tilpasse snor og pile, så buen fik præcision og kraft.

Hver dag er der ekstra bueskydningstræning, hvor både børn og voksne kan prøve kræfter med skydning på mål. Ugen byder også på en sjov bueskydningskonkurrence – måske er det dig, der løber med en af de flotte præmier?

Kom og mærk spændingen, når buen spændes og pilen flyver – og lær mere om et af middelalderens mest præcise håndværk.

Lørdag er der bueworkshop.

Temauge 34+35: Tyske tilbud

Den 18. – 30. august (ikke søndag den 24/8)
Tysk middelalder, gæster fra syd, fortællinger på tysk

To uger med ekstra fokus på vores tyske gæster. Der vil daglig være rundvisninger og aktiviteter med tysk formidling – både på centret og i Østerlars Rundkirke, som i sin tid var en vigtig del af øens forsvar og tro.

In diesen zwei Wochen bieten wir besondere Führungen und Aktivitäten auf Deutsch an – auch in der berühmten Rundkirche von Østerlars.

Zu Gast ist außerdem Katrin von Mark Meisen, die das mittelalterliche Leben aus dem deutschen Raum lebendig werden lässt. Sie wohnt und arbeitet im Center – erleben Sie alte Handwerke, Geschichten und das Leben um das Jahr 1350.

Temauge 36: Bageovnen

Den 1. – 6. september
Fra korn til krumme – bagning i middelalderen

Duften af friskbagt brød breder sig, når vi i denne uge tænder op i den store bageovn på Stormandsgården.

I middelalderen var brød en helt central del af måltidet – og bagning var både et hverv og en kunst. Korn skulle males til mel på håndkværn eller mølle, dejen æltes i træfade, og brødet bages i store stenovne, som krævede både erfaring og tålmodighed at bruge.

Kom og vær med til at bage brød, tynnbrød og måske en kage efter opskrifter og metoder, som de kunne have gjort det i 1300-tallet. Lær om forskellige kornsorter, og prøv selv at male mel og følge processen hele vejen til det færdige bagværk.


Temauge 37 OG 39: De underjordiske

Den 8. – 13. OG den 22. – 27. september
Folketro og fortællinger med Klaus Thorsen

I denne særlige uge dykker vi ned i den bornholmske folketro og de væsner, der ifølge gamle sagn lever lige under vores fødder: De Underjordiske.

Hver dag kan du komme med på en rundvisning, hvor Klaus fortæller om de gamle overleveringer, advarsler og ritualer, der skulle holde de små væsner gode.

En gang om ugen inviterer vi til en særlig ofrings- og skumringstur efter lukketid – en stemningsfuld vandring på ca. 1½ time, hvor vi følger de gamle spor og mærker nattens komme sammen med historier, hvis hvisken stadig anes i vinden.

Kom, hvis du tør – og husk at hilse pænt på højene, når du går forbi…

Temauge 38: Kulturuge

Den 12. – 21. september (lukket søndage)
Gratis adgang med Kulturuge-armbånd!

I hele Kulturugen byder vi på særlige oplevelser for både store og små. Med kulturuge-armbånd er der gratis adgang til Middelaldercentret i den almindelige åbningstid – og der er ekstra meget at glæde sig til!

Ud over det daglige program tilbyder vi spændende særarrangementer:

Helgenforedrag – hør fascinerende fortællinger om middelalderens helgener og deres rolle i tro og hverdag.
🍯 Mjødsmagning – smag på de gyldne dråber og hør historien om den honningsøde drik, der har været kendt og nydt i mere end 5.000 år.
🛡️ Riddertræning for børn – mød soldatergruppen Skt. Laurentius Fratrum og træn som en rigtig middelalderridder.

Temauge 42: Uld – karte, spinde, væve

Den 13. – 18. oktober
Uldens vej – fra får til færdigt stof

I hele efterårsferien sætter vi fokus på et af middelalderens vigtigste materialer: uld. Det varme og slidstærke fåreuld var grundlaget for det meste tøj i 1300-tallet – men vejen fra får til færdigt stof var lang og krævede både tid, håndelag og viden.

Oplev hvordan man kartede ulden, spandt tråd og vævede stof. Du kan se håndværkerne arbejde og selv prøve kræfter med de gamle teknikker. Lær hvordan man med en håndten forvandlede uldtotter til garn, og hvordan væven gjorde det muligt at skabe tekstiler til både hverdag og fest.

Temauge 43+44: Tyske tilbud

Den 18. – 30. august (ikke søndag den 24/8)
Tysk middelalder og fortællinger på tysk

To dage med ekstra fokus på vores tyske gæster. Der vil daglig være rundvisninger og aktiviteter med tysk formidling – både på centret og i Østerlars Rundkirke, som i sin tid var en vigtig del af øens forsvar og tro.

Zwei Tage mit besonderem Fokus auf unsere deutschen Gäste.
Täglich gibt es Führungen und Aktivitäten mit deutscher Vermittlung – sowohl im Mittelaltercenter als auch in der Rundkirche von Østerlars, die einst ein wichtiger Teil der Verteidigung und des Glaubens auf der Insel war.


Workshops og sær-arrangementer

I forbindelse med vores temauger, har vi tilrettelagt en række spændende workshops og sær-arrangementer. Listen opdateres løbende, når der åbnes for tilmelding.

Aktiviteter

  • Salver og urter. Lav din egen salve. Workshop tirsdag, torsdag og lørdag uge 21 og 22.
  • Helgenaften. Specialarranement d. 30. maj. Fortælling og tinstøbning. Gratis deltagelse.
  • Smedeworkshop daglig i uge 23. Lav din egen fibula eller et tændstål.
  • Dansk mølledag. Specialarrangement d. 15. juni. Hør om plaskemøllen og krea-mølleværksted for børn. Gratis entré.
  • Buebyggerworkshop lørdag d. 28. juni. Fra 13 år.
  • Nat-i-Naturen på Hammershus med sange, kædedans og fortællinger.