Fra kirke til borg

Kom på tur til Østerlars Rundkirke og den befæstede stormandsgård på middelaldercentret, der ligger i gåafstand fra hinanden.

  • Fra Kirke til Borg

Klassetrin: Alle - tilpasses efter alder

Deltagerantal: Mellem 15 - 30 elever

Varighed: 3 timer

Mødested: Klokketårnet ved Østerlars Rundkirke

Turbeskrivelse:

En introduktion til kirkens indflydelse på middelalderens dagligliv. Turen kombinerer to af øens største seværdigheder – Østerlars Rundkirke og Bornholms Middelaldercenter.

Vi starter ved Østerlars Rundkirke. Den imponerende kirkebygning vidner om at middelalderen ikke er længere væk, end at bygninger fra en svunden tid stadig tjener det formål som de blev bygget til, for mere end 800 år siden.

Her formidles omkring kirkens indflydelse på hverdagen, om tro både før og i middelalderen. Ude og inde i rundkirken tager vi dens særpræg og de enkelte rums funktion under lup, og ser også på kirkens smukke kalkmalerier, som fortæller gode historier om middelalderens samfund og tro.

Vi går nu til middelaldercenteret (det tager ca. 15 min.)

Her starter anden halvdel af turen, hvor vi bevæger os rundt i de rekonstruerede middelaldermiljøer, bl.a. landbobebyggelsen, vandmøllen og på stormandens gård bag palisaderne. I dialog med eleverne kommer vi omkring dagliglivet for høj og lav i middelalderen. Stormandens festsal er udsmykket med kalkmalerier i stil med dem vi så i kirken. Inden for stormandsgårdens palisader taler vi om magtkampe mellem kirke, stormænd og konger, angreb og forsvar – og indflydelsen på almindelige menneskers liv. Gennem turen får eleverne et indblik i menneskernes hverdag i middelalderen.

Turen slutter af med en times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder.

Pris: 92,- kr. pr. elev, 2 lærer gratis med i klasser med over 15 elever.

Prisen inkluderer entre til Østerlars Rundkirke (momsfri). Prisen inkluderer også entre til Bornholms Middelaldercenter.

Praktiske oplysninger:

Denne tur indeholder én times aktiviteter, som kan variere fra tur til tur - aktiviteterne kan f.eks. være middelalderlege, afprøvning af rustninger, skrivning med fjerpen og blæk, bueskydning eller leg med metaldetektor.

Kalkmalerierne på stormandsgården er stilistisk er orienteret i kalkmalerierne i Østerlars Kirke. Dette lægger op til en diskussion om forholdet mellem levn, tolkning og rekonstruktion. I aktivitetsrummet på middelaldercentret findes et maleværksted, hvor eleverne kan være lidt kreative efter turen. Opgaveark for besøget på middelaldercentret og i særdeleshed kalkmalerierne kan downloades her på hjemmesiden.Bestil tur
Bestil din tur direkte på Naturstyrelsens hjemmeside eller ring til Britt eller Mette på tlf. 56 49 83 19
Bestil tur
Trinmål for "Fra Kirke til Borg"