Nyheder & Presse

Pressemeddelelser fra Bornholms Middelaldercenter

Ønsker du at modtage vores pressemeddelelser direkte i din mail kan du sende en mail til info(at)bornholmsmiddelaldercenter.dk, så kan du blive optaget på vores mailingliste. Så er du sikker på altid at få vores sidste nyheder og ikke gå glip af hvad der sker på middelaldercentret.

De seneste nyheder ligger øverst.

Pressemeddelelse
5. december 2016
Nyt spændende samarbejde
Dansk Røde Kors & Bornholms Middelaldercenter
Europa og Danmark modtager i disse tider mange flygtninge fra nogle af verdens brændpunkter og krigsskuepladser. En del af disse flygtninge ender på Bornholm hvoraf nogle har fået opholds- og arbejdstilladelse – og bor forskellige steder rundt om på øen. Andre er ikke kommet så langt endnu – de søger asyl, og befinder sig på øens asylcentre. Men hvordan kan vi som danskere og Bornholmere hjælpe dem med at komme videre i livet, og for dem der ønsker at blive i Danmark – hvordan kan vi da hjælpe dem ind i vores samfund? Hvordan får de lært om danskheden, den danske kultur og det danske sprog? I den forbindelse har Bornholms Middelaldercenter nu meldt sig på banen for at give Dansk Røde Kors en hjælpende hånd i bestræbelserne på hurtigt og smidigt at få flygtningene integreret i det bornholmske samfund. I dag starter Bornholms Middelaldercenter og Dansk Røde Kors derfor et samarbejde op hvor 10 flygtninge undervises i bl.a. samfundsforståelse, regional identitet og arbejdskultur – sidstnævnte sker ved aktiv deltagelse på middelaldercentrets værksteder.
 
Projektet er indledningsvis et tidsbegrænset opstarts-projekt som strækker sig fra d. 5/12 til d. 20/1. Alt efter de opnåede resultater ønskes indsatsen fremadrettet forlænget og udvidet med flere deltagere i nogle mere permanente, etablerede rammer.

Dansk Røde Kors og Bornholms Middelaldercenter er overbeviste om at den bedste måde at lære danskheden og det danske sprog at kende er ved at være sammen med danskere og ved at engagere sig i fælles forpligtende gøremål under afslappede og ukomplicerede samværsformer.

Pressemeddelelse
23. juli 2016
Sidste dag på middelaldertræffet i dag
I dag er det sidste chance for at besøge middelaldertræffet i Østerlars og opleve teltlejren og de mange middelalderfolk, der i denne uge befolker middelaldercentret. Over 4000 mennesker har allerede besøgt middelaldertræffet i uge 29 i dagtimerne, og cirka det samme antal (4303) har besøgt centret til ildnætterne om aftenen. En fantastisk middelalderuge er ved at gå på hæld, og har man endnu ikke nået at være med, er det bare med at snuppe en tur til Østerlars i dag.

Vennekredsens tema for årets træf, stormandens hjemkomst fra pilgrimsrejsen, bliver i dag en sidste gang iscenesat af de mange frivillige aktører, og kulminerer med folkefest med gøgl og musik på stormandsgården omkring kl. 14 i dag. Her optræder de unge bornholmske gøglere fra børnegøglergruppen Trup TingTang, ledsaget af de garvede tyske markedsmusikanter Scherbelhaufen. Stormanden kommer ridende med sin frue og bliver selvfølgelig hilst velkommen af både pøblen og de fine folk på sin vej igennem landsbyen.

 ”Det er rigtig spændende med dette nye initiativ med en historisk baggrundshistorie for træffet”, siger historisk koordinator Lena Mühlig. Hun har talt med nogle af de frivillige, som allerede er i gang med at udtænke en historie for næste års træf. ”Det er fantastisk at opleve den begejstring og entusiasme, træffets deltagere lægger i udviklingen af denne historie”, siger Lena Mühlig.  
Fantastisk vejr og god stemning hele ugen
Strålende solskin og en skyfri himmel har dannet den perfekte ramme om ugen, og sådan ser det også ud til at blive i dag. Og i sådan et vejr er det jo fantastisk at kunne nyde den idylliske stemning på middelaldercentret, i teltlejrene, på stormandsgården eller i den hyggelige Ådal omkring vandmøllen og middelaldercentrets ”arkæologiske legeplads”.

Mange af gæsterne har rost den positive, venlige og afslappede stemning på middelaldertræffet, hvor der er tid til fordybelse og plads til en snak med de mange middelalderfolk.

”Det har været en dejlig fredelig stemning hele ugen, og det er lidt vemodigt at skulle tage afsked med de mange frivillige, når træffet slutter i aften”, siger historisk koordinator Lena Mühlig, ”men nogle af dem bliver her heldigvis lidt længere, og planerne for næste år er allerede ved at blive smedet.”

Pottemagerovnen åbnes på mandag
Sidst men ikke mindst har middelalderugen sat gang i nogle aktiviteter, der også fortsætter i næste uge. F.eks. har pottemagerne under ildnatten i tirsdags lavet en brænding i deres middelalderlige pottemagerovn. Der kan være meget i sådan en ovn, så det har taget lang tid at producere nok til en hel brænding.
Temperaturen skal nå op omkring de 1000 grader, og brændingen tager 36 timer, så pottemagerne skulle holde sig vågne hele natten og fyre og passe på ovnen. Endnu flere dage efter brændingen kunne man mærke varmen. Efter brændingen skal ovnen køle ned i flere dage, og indtil da skal man tæmme sin nysgerrighed om brændingen er lykket eller ej. ”Det er noget, vi kun laver en gang om året, så det er meget spændende, hvordan det er gået.” siger Lena Mühlig.

På mandag kan man altså overvære, når pottemager John Gibson åbner ovnen og henter de forhåbentlig velbrændte genstande ud.
Udover det fortsætter højsæsonen på middelaldercentret med sommerferieprogram, børnedage og masser af familievenlige aktiviteter selvfølgelig helt frem til slutningen af sommerferien.

Med venlig hilsen
Lena Mühlig
Historisk koordinator
Bornholms Middelaldercenter
+45 56 49 83 19

 

Pressemeddelelse
Fredag d. 22. juli 2016

Rekordhøje besøgstal til ildnætterne
3 dejlige ildnætter er slut for i år og personale og frivillige på Bornholms Middelaldercenter er begejstrede: ”Vi har haft så mange glade gæster og har fået enormt mange positive og taknemlige tilbagemeldinger – det varmer om hjertet, og det viser os at disse tre nætter absolut er indsatsen værd.” siger historisk koordinator Lena Mühlig.

Torsdag aften besøgte 1330 gæster ildnatten – i alt er ildnætterne dermed kommet op på 3403 gæster i år – det højeste besøgstal, ildnætterne endnu har haft. Det giver selvfølgelig god anledning til allerede at lave planer for næste år. ”Ildnætterne i år har simpelthen været en fantastisk succes, og selvfølgelig vil vi derfor gentage ildnætterne også i 2017”, siger Lena Mühlig. ”Det er dejligt at der er så mange, der bakker op om denne efterhånden traditionsrige event.”

Middelaldertræffet fortsætter til lørdag
Men på trods af at ildnætterne er slut for i år, er middelaldertræffet på middelaldercentret i Østerlars selvfølgelig fortsat i fuld gang til og med lørdag d. 23. juli. Her er der rigelig mulighed for at kaste sig selv ud i middelalderen, især for børnefamilier, men bestemt også for alle andre nysgerrige sjæle! I væbnerskolen kan man komme ud på et sjovt rollespil og lege sig ind i soldaternes verden i middelalderen. I det hyggelige gildehus er der børneaktiviteter, for eksempel kan man lære at flette sin egen halmdukke – et dejligt simpelt legetøj som i gamle dage. Ved pottemagerhuset kan man lave noget i ler og lade sig inspirere af alle de smukke middelaldergenstande, som pottemageren har formet. Er man mere til krig og våben kan man opleve to daglige kanonaffyringer eller prøve sine evner udi bueskydning på buebanen. Og er man blevet sulten af al den leg, kan man stille sulten med lækre kanelsnegle eller gode middelalderpølser direkte fra grillen.

På middelaldertræffet er der også mulighed for at møde nogle af de mange middelalderfolk, der har slået deres lejre op rundt omkring stormandsgården i disse dage. I dag, fredag, er de i fuld gang med forberedelserne til stormandens hjemkomst fra en lang pilgrimsrejse, så der bliver brygget øl, bagt brød og lavet mad til en stor fest – alt sammen på gammeldags maner over ilden. Lørdag kan man så opleve stormandens hjemkomst til stormandsgården – selvfølgelig bliver han hilst velkommen af gøglere og musikanter, og soldater i skinnende rustninger. Middelalderfolk fra nær og fjern er kommet til Østerlars, og mange af dem er eksperter i et gammelt håndværk, madlavning, våben eller andet. Og de er klare til at formidle og fortælle om deres store passion – middelalderen.

Med venlig hilsen
Lena Mühlig
Historisk Koordinator
Bornholms Middelaldercenter
+45 5649 8319

Pressemeddelelse
21. juli 2016
Rekordmange gæster og god stemning til ildnatten onsdag
Efter endnu en fantastisk vellykket ildnat onsdag aften har middelaldercentrets personale og de mange frivillige hjælpere god grund til at juble. 1119 glade gæster besøgte ildnatten onsdag – en ny rekord.

”Den fedeste oplevelse vi har haft i lang tid, 100% gennemført fantastisk optræden med god musik, ildshow og fyrværkeri.” skriver en af gæsterne på middelaldercentrets facebookside.
Og en af de mange bornholmere, der besøgte ildnatten, tog ved udgangen middelaldercentrets direktør Niller til side: ”Tak for en helt igennem fantastisk, enestående aften”, sagde han, ”det her burde man simpelthen tvinge alle bornholmere til at opleve!”

Og det er også et fantastisk program som gæsterne blev præsenteret for: Fortryllende smuk middelaldermusik, som bringer en lige i den rigtige stemning, når man sidder der på bakken foran stormandsgården med solnedgangen på den ene og en smuk fuldmåne på den anden side – sjove og spændende fortællinger om de underjordiske og andre mærkelige væsener – ilddæmonens optræden ud af mørket, ledsaget af en række uhyggelige små dæmoner, som sættergang i ilden og giver startskuddet til det hæsblæsende akrobatik- og ildshow – som til sidst kulminerer i et smukt fyrværkeri over middelaldercentrets idylliske kulisse.

Tradition og fornyelse
Ildnætterne er altid en god blanding af tradition og fornyelse, og sådan er det også i år. Aftenens konferencier Mikkel Langbue, ilddæmonen og hans ledsagere, og de dygtige middelaldermusikgrupper Virelai og Scherbelhaufen er efterhånden kendt og elsket af publikum. ”Nogle af indslagene er nærmest et must” fortæller middelaldercentrets historiker Lena Mühlig. ”Selv om man har oplevet dem mange gange før, bliver man helt glad, når man genhører en bestemt sang og kan nynne med på melodien eller vippe med i takten.” Sådan har vist både de ansatte og gæsterne det.

Men selvfølgelig er der også plads til fornyelse – i år er det blandt andet en fægtescene, som er en helt ny del af showet. Ridderne slås med de onde magter, men må til sidst – på trods af deres skinnende rustninger, blanke sværd og lukkede hjelme – bukke under for de underjordiskes overnaturlige kræfter. ”Det er dejligt med en ny drejning i historien, som skaber nye udfordringer for artisterne og overraskelser for gæsterne” siger Lena Mühlig.
I aften er det sidste chance for at opleve årets ildnætter – dørene åbner kl. 18, og kl. 20.30 starter showet på den store scene. Så vel mødt til endnu en fortryllende aften fuld af stemning, musik og magi i Østerlars!

Med venlig hilsen
Lena Mühlig
Historisk koordinator
Bornholms Middelaldercenter
tlf. 56 49 83 19

 

Pressemeddelelse
Onsdag d. 20. juli

Forrygende start på Middelaldertræf og Ildætter
Både middelaldertræf og Ildnatten levede op til forventningerne – alle underholdningselementer fungerede – og ledelsen på middelaldercentret var meget tilfredse. Helt fra kl. 10 formiddag til kl. 24 midnat, var vejret det mest fortryllende. Dagen sluttede med en flot solnedgang og en fuldmåde der forsigtigt steg op på en fuldstændig klar nattehimmel. – Sikken en oplevelse!
Der var kom 954 gæster til lldnatten og 980 til middelaldertræffet.
Så alt i alt havde Bornholms Middelaldercenter og Vennekredsen 1934 gæster i løbet af tirsdagen. Det er meget tilfredsstillende.
Vejret i dag onsdag, tegner ligeså godt som tirsdag – så middelaldercentret forventer mindst ligeså mange gæster igen i dag.

Med venlig hilsen
Niller
26178319

PRESSEMEDDELELSE
Mandag d. 18. juli 2016

Middelaldertræf i dag kl. 10-17
Bornholms Middelaldercenter kan se frem mod en forrygende uge med Middelaldertræf og Ildnætter.
Stille og roligt er der i løbet af weekenden vokset en middealder-teltlejr op nedenfor stormandens befæstede går. Handlende håndværkere, kogekoner og alskens godtfolk er kommet fra nær og fjern for at gøre klar til det store middelaldertræf arrangeret af middelaldercentrets vennekreds. Når man går rundt mellem de mange telt og de mange middelalderklædte mennesker er ligesom selv, for en kort stund, at være tilbage i middelalderen. Middelaldertræffet er en oplevelse for alle sanser, - med dufte, lyde og spektakulære optrin med musik og fægtekampe – så er der mange indtryk at forholde sig til.
MEN SPÆNDENDE DET ER DET!

Ildnætter med musik, ildshow og forrygende Festfyrværkeri.
Den store amfibakke, med plads til 2000 mennesker dufter af nyslået græs. Kablerne til de store højtalere er trukket, og prøverne til morgendagens show er godt i gang. Aftenerne vil følge det traditionsbundne program så vores gæster ved hvad der er i vente. At sidder der midt i naturen - på bakken en sommeraften – mens lyden fra trommer, fløjter og sækkepibe blander sig med fuglenes fløjten og gøglernes råb er vel nok noget af det tætteste man kan komme på middelalderlig stemning. Når så den store Ilddæmon har tændt de mange fakler på pladsen – og raketterne stryger mod himlen, afsluttende med knitren og kæmpe brag. Ja – så ved vi der igen er Ildnat på middelaldercentret.
Men der er begrænset med plads foran scenen – så det er en god ide for publikum at komme i god tid, medbringede tæppe og varme trøjer -  og finde sig en plads på bakken.

Middelaldertræffet og Ildnætterne er meget afhængig af det gode sommervejr, der jo nogen gange lade vente på sig. Men for den kommende uge ser det meget lyst ud.
Det er noget nær en ønske-vejrudsigt der kan læses på alle kanaler. Med udsigt til vindstille, let overskyet og med dejlig sommervarme kan man som arrangør ikke rigtig ønske sig mere. Det skulle da lige være at der kommer en hel masse gæster herop til middelaldercentret i Østerlars som vi kan få lov til at dele vores glæde med, siger Niller, direktør for Bornholms Middelaldercenter.

Der er Ildnætter tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 18-24.
Kom og vær med!

 

Pressemeddelelse
Fredag d. 15. juli 2016

Middelaldertræf – Ildnætter – og dejligt middelaldervejr!
18 – 23. juli
På Bornholms Middelaldercenter i Østerlars arbejdes der lige nu på højtryk for at færdigøre den store Middelalderplads – der på mandag vil danne rammen om ugens store middelaldertræf og de spektakulære Ildnætter tirsdag, onsdag torsdag. Fra nær og fjern strømmer der lige nu middelalderentusiaster til – og de vil med hver deres lejre, håndværk og andre gøremål være med til at sikre den gode formidling og underholdning som Middelaldertræffet og Ildnætterne byder på.

ILDNÆTTER
Så er der igen Ildnætter på Bornholms middelaldercenter i Østerlars d. 19., 20., og 21. juli kl. 18-24. Ildnatten er en evnet fyldt med traditioner – og årets Ildnat er da heller ikke nogen undtagelse.
Fortælleren Steiner, musikgrupperne Scherbelhaufen og Virelei, Dramaskolen, Trup Cirka, Trup ting Tang m.fl. er Alle med til at gøre denne aften til en uforglemmelig oplevelse. Det ser ud som om at vejret er med os hele ugen – danske sommeraftener med svag vind ….. så der er lagt op til et brag af en fest.  Aftener kulminere som vanligt med sceneunderholdning et kæmpe festfyrværkeri.

MIDDDELALDER-TRÆFFET
I hele uge 29 er der ekstra meget liv på middelaldercentret – der er nemlig Middelaldertræf fra mandag til lørdag fra kl. 10-17. Træffet arrangeres i samarbejde med middelaldercentrets vennekreds. Middelaldertræffet er en spektakulær historisk event, hvor mange middelalderinteresserede mødes om deres fælles interesse. Derfor vil der i ugens løb være ekstra meget underholdning: Musik, gøgl, dans, fægteshows, workshops, lege, spiseboder osv. Et sandt overflødighedshorn af oplevelser og historiske optrin.

Vennekredsen opfører et historisk spil:
Gennem de sidste år har Vennekredsen bygget en historie op omkring Stormand Henning Larsen og hans familie der for år tilbage drog ud på en længere pilgrimsfærd. Der er nu gået mange år siden stormanden drog ud – og i stormandens fravær er ærkebiskoppens udsendinge; Kannik Morten og hans hustru Åsa hvert eneste år kommet og ført tilsyn med gården og dens jord.
Vi er nu nået til 1378, og ærkebiskop Niels Jensen er på besøg på Bornholm.
Rygtet siger at Stormanden snart vender hjem, men det er også blevet fortalt at Stormand Henning er død på rejsen. Så hvem er det så der vender hjem?
Landsbyen og Kannikken forbereder nu modtagelsen af Lars Henningsen og fru Cecilia:
Publikum kan følge med i forberedelserne mandag, onsdag og fredag. Da følget ankommer holdes der fest for hele landsbyen i stormandsgården.
Deltag i festen tirsdag, torsdag og lørdag eftermiddag.
Midt under festen kommer høvedsmandens skatteopkræver fra Hammershus, Lars skal straks møde og forklare sig for ærkebiskoppen, - er han nu også den han udgiver sig for at være?

Med venlig hilsen
Niller
Tlf. 2617831

 

Pressemeddelelse
28/5-2016

20 års-Jubilæums-arrangement på Middelaldercentret

Fonden Bornholms Middelaldercenter blev stiftet i 1996 – altså for 20 år siden.
Det vil vi gerne have lov til at fejre. – og derfor inviteres alle bornholmere, I DAG OG I MORGEN til at komme forbi middelaldercentret for med egne øjne at se /gense det skønne miljø, de mange engagerede mennesker og de sjove gamle dyreracer.

I hele weekenden kl. 10-16 er der GRATIS ADGANG FOR ALLE !!!    
Kanonen brager – maleværksted for familien – Rundvisninger – Børneaktiviteter i Gildehuset – Bueskydning på buebanen – Væbnerskole ved stormandsgården – Trup Ting Tang optræder i festivalteltet – Pottemageren og hans lærlinge tryller med keramikken – Teaterfortælling i fortællehulen – Farverkonen farver garn – instrumentmagerens kone viser gamle instrumenter – Fægteshow ved festivalteltet – Historiens vingesus med arkæologi og folkeliv – Kisser & Niller med bornholmsk urkraft.

Et overflødighedshorn af oplevelser som du ikke må gå glip af. Og så er vejret tilmed rigtig middelaldercentervejr.
Der kan købes pølser, øl, kaffe og selvfølgelig også middelaldercentrets berømte kanelsnegle.

VI SES I ØSTERLARS.
Mvh. Niller
2617 8319

Pressemeddelelse
18/5-2016

20 ÅRS JUBILÆUM
Bornholms Middelaldercenter fylder 20 år.

Som tiden dog går
I samarbejde med Bornholms Amtskommune startede Niels Erik Rasmussen i 1992 et projekt for unge arbejdsløse. Projektet hed Bornholms Sagnteater. Projektet indsamlede gamle sagn og fortællinger blandt de gamle traditionsbærere, - der blev gøglet og spillet teater i gader og stræder. Hammershus indbød til historiske optrin – og snart var ideen til Bornholms Middelaldercenter skabt.
Projekterne Borholms Sagn & Middelalderteater og Bornholms Middelalderteater fulgte efter i perioden 1993 -1995. Der stiftedes en Støtteforening for et Bornholms Middelaldercenter hvis ihærdige arbejde resulterer i at Allinge-Gudhjem kommune d.1 oktober1996 stiftede Fonden Bornholms Middelaldercenter og en ny kulturattraktion var dermed skabt på Bornholm. I 1996-2005 bliver opkvalificeringsforløb for ”Det regionale Arbejdsmarkedsråd” og Arbejdsformidlingen samt de store populære middelaldermarkeder det centrale omdrejningspunkt for middelaldercentret. Med 20.000 besøgende var middelaldermarkedet en årrække øens største event. Mere end 600 kontanthjælpsmodtagere og 15 fastansatte var i perioden med til at gøre middelaldercentret til en af øens allerstørste kulturattraktioner. Hendes Majestæt. Dronning Margrethe II indviede i 2005 den befæstede stormandsgård – hvorved stormandsgården blev middelaldercentrets nye store trækplaster. I de sidste 10 år er der blevet videreudviklet på oplevelserne: Middelaldertræf, Ildnætter, skattelagt, rollespil, og andre events har overtaget middelaldermarkederne samtidig med at centret har udvidet sine aktiviteter til også at dække hele øen. 20 spændende år fyldt med glade mennesker og gode oplevelser.

Det vil vi gerne fejre sammen med hele Bornholm.
Kom og besøg os i weekenden d. 28-29. maj kl. 10 -16
- Vi byder på masser af spændende oplevelser.
Og så er det ganske GRATIS.

Fremtiden – 20 år nye år
Bornholms Middelaldercenter og Bornholms Middelaldercenters Vennekreds (Støtteforening) går nu en ny spændende tid i møde. Som nyregisteret socialøkonomisk virksomhed er centret klar til at starte de næste 20 år på samme måde som det hele begyndte i 1992. Vi vil gerne igen gøre mere indenfor det sociale område samtidig med vi også er en professionel turistattraktion med høj faglig historisk kvalitet og tiltrækningskraft. Etablering af en ny hovedindgang, ny butik, ny cafe, ny udstilling og nyt aktivitetsområde skal desuden være med til at gøre det mere attraktivt for nye kundegrupper. Pensionistgrupper, udenlandske busturister og krydstogtturister er blot nogle af de nye kundegrupper der tænkes på.

Vi ser frem mod 20 nye spændende og indholdsrige år som forhåbentlig vil bringe os selv og vores gæster mange nye oplevelser og glæder.

Med venlig hilsen

Niller
Bornholms Middelaldercenter
26178319

 

Pressemeddelelse
11/5-2016

Bornholms Middelaldercenter er nu ”registreret socialøkonomisk virksomhed”

I samarbejde med Bornholms Amtskommune startede Niels Erik Rasmussen 1992 et projekt for unge arbejdsløse. Projektet hed Bornholms Sagnteater. Projektet indsamlede gamle sagn og fortællinger blandt de gamle traditionsbærere, - der blev gøglet og spillet teater i gader og stræder. Hammershus indbød til historiske optrin – og snart var ideen til Bornholms Middelaldercenter skabt.

Vores motto og drivkraft var / er: ”Vi elsker at fortælle historier – og vi motiveres og vokser ved at glæde andre”.

Projekterne Borholms Sagn & Middelalderteater og Bornholms Middelalderteater fulgte efter i perioden 1993 -1995. Med udgangspunkt i de sociale projekter blev Bornholms Middelaldercenter født. Allinge-Gudhjem kommune stiftede i 1996 Fonden Bornholms Middelaldercenter og en ny kulturattraktion var dermed skabt på Bornholm. I 1996-2005 bliver opkvalificeringsforløb for ”Det regionale Arbejdsmarkedsråd” og Arbejdsformidlingen samt de store populære middelaldermarkeder det centrale omdrejningspunkt for middelaldercentret. Med 20.000 besøgende var middelaldermarkedet en årrække øens største event. Mere end 600 kontanthjælpsmodtagere og 15 fastansatte var i perioden med til at gøre middelaldercentret til en af øens allerstørste kulturattraktioner. Hendes Majestæt. Dronning Margrethe II indviede i 2005 den befæstede stormandsgård – og det blev ligesom kronen på værket – en stor anerkendelse til alle dem der havde været med til at gøre det umulige muligt – ingen havde troet at det var muligt at forene det sociale arbejde med en professionel turistvirksomhed. I 2005 kom en ny arbejdsmarkedsreform som gjorde det umuligt at forsætte med arbejdsløshedsprojekterne – synd for BMC og de arbejdsledige der ikke længere kunne nyde godt af hinanden.
Men nu er udviklingen vendt – og samfundet sætter igen stor pris på dem der yder en ekstra indsats på det sociale område for at hjælpe dem på kanten af arbejdsmarkedet og dem på kanten af samfundet.

Erhvervsstyrelsen har på det grundlag netop godkendt  Bornholms Middelaldercenter som en socialøkonomisk virksomhed. – noget vi er rigtig stolte af.
Selve registreringen giver os ikke nogen økonomiske fordele – men det er for os mere en anerkendelse af det store stykke sociale arbejde middelaldercentret har udført igennem mange, mange år.

Pressemeddelelse
7/4-2016

Middelaldercentret på studietur til Tyskland
Bornholms Middelaldercenter er netop vendt hjem fra Tyskland. 15 af middelaldercentrets medarbejdere var nemlig taget på studietur til Tyskland. Målene med turen var mange: Læring og inspiration, teambuilding kollegerne imellem og ikke mindst netværksdannelse med kollegerne fra en tysk søsterinstitution, middelaldercentret ”Ukranenland” i byen Torgelow.
Medarbejderne fra Ukranenland havde været på studietur på Bornholm i 2015 – så nu var det tid til genbesøg på den anden side af Østersøen.

Meget til fælles
”Vi har meget tilfælles med Ukranenland”, udtaler middelaldercentrets historiske koordinator Lena Mühlig. ”Lige som os, ligger de i en region der er meget afhængig af turismen – og forholdsvis udsat for fraflytning og arbejdsløshed. Det er derfor spændende at se, hvordan de tyske kolleger håndterer disse udfordringer. Vi kan inspirere og berige hinanden ved at lære af hinandens erfaringer.”
I den sammenhæng var det også et positivt signal, at byens borgmester, Ralf Gottschalk, mødte op for at byde Bornholms Middelaldercenter velkommen og svare på spørgsmål omkring byen.

Masser af oplevelser
Middelaldercentrets egne tyske medarbejdere fungerede som tolke undervejs på turen, og overnatningen foregik på Ukranenlands eget vandrerhjem.
Og det manglede ikke på inspirerende oplevelser: Efter besøg på Jaromarsborg ved Kap Arkona – et sted der figurerer meget i dansk historieskrivning takket være Saxo Grammaticus’ detaljerede beretning om den danske indtagelse af borgen og dens slaviske helligdom i 1168 – og den smukke hansestad Stralsund, gik rejsen videre til Ukranenland i Torgelow. Middelaldercentret her omfatter en moderne indendørs multimedie udstilling, en rekonstrueret slaverlandsby fra 900-tallet, idyllisk beliggende ved floden Uecker, et middelaldercenter med smukt rekonstruerede 1200-tals byhuse efter forbilleder fra udgravninger i Lübeck, og ikke mindst et helt nybygget, stort handelsskib, koggen Ucra, som ligger i havnen i Ueckermünde.
Middelaldercentrets medarbejdere blev taget varmt imod af de tyske kolleger som vartede op med kvalificerede rundvisninger, forplejning og ikke mindst musik og underholdning ved besøgets sidste aften.
”Det er meget interessant at se Ukranenlands måde at formidle historien på. Med skibet og slaverlandsbyen har de lidt andre rammer end vi har på middelaldercentret med vores stormandsgård og landbobebyggelse – men den levende og inddragende historieformidling – mennesket og dets livsvilkår – står i centrum præcis som hos os,” siger Lena Mühlig. ”Det er nok derfor, vores formidlere oplever det som inspirerende og lærerigt at møde hinanden – for vi arbejder ud fra de samme pædagogiske mål.”

Fremtidsplaner
Middelaldercentret og Ukranenland vil udbygge deres samarbejde i fremtiden. Til sommer bliver der taget hul på personaleudveksling, når Ukranenlands ridder Bertram af Eickstedt gæster middelaldercentret i august måned. ”Vores medarbejdere kan lære masser af hinanden, for vi har forskellige håndværks- og formidlingsmæssige spidskompetencer,” fortæller Lena Mühlig. Senere hen kan der følge flere udvekslinger og vidensdeling de to institutioner imellem.

Kontakt:
Lena Mühlig
Historisk Koordinator
Bornholms Middelaldercenter
56 49 83 19

Pressemeddelelse
5. april 2016

Kommunen indgår samarbejdsaftale med Bornholms Middelaldercenter

Onsdag d. 6. april behandler Fritids- og Kulturudvalget et udkast til en samarbejdsaftale med Bornholms Middelaldercenter. Formålet med aftalen er at tydeliggøre gensidige forventninger mellem middelaldercentret og kommunen og understøtte et positivt samarbejde i fremtiden.  

Den nye samarbejdsaftale tegner rammen for kommunens samarbejde med Bornholms Middelaldercenter på baggrund af et årligt kommunalt tilskud 1,4 mio. kr.
Aftalen beskriver middelaldercentrets tre virksomhedsområder: turismevirksomhed, historie- og kulturformidling samt social ansvarlighed.  Konkret omfatter disse områder, at middelaldercentret bl.a. leverer attraktionsværdi for øen i form af events og oplevelser og tilbyder læring om den bornholmske middelalder gennem autentiske oplevelser. Derudover har centret også et socialøkonomisk perspektiv, der handler om at skabe rummelige arbejdspladser for socialt udsatte.
Samtidig fremgår det af aftalen, at Bornholms Middelaldercenter skal agere efter gældende kommunal kulturpolitik og understøtte implementering af kommunens kulturstrategi.

Et udgangspunkt for dialog og udvikling
Formanden for Fritids- og Kulturudvalget Erik Lund Hansen glæder sig over udsigten til at indgå en formel aftale med en af øens centrale kulturinstitutioner: ”Aftalen vil udgøre et vigtigt udgangspunkt for vores løbende dialog med middelaldercentret om udviklingen af det bornholmske kulturliv, og hvordan middelaldercentret kan understøtte dette arbejde.”

Også bestyrelsesformand for Bornholms Middelaldercenter Lars Albæk imødekommer tiltaget. ”Med denne aftale bliver der sat ord på de indsatsområder, Bornholms Middelaldercenter bidrager med til gavn for udviklingen af det bornholmske samfund. Samtidig giver vi hinanden håndslag på at fremme en række udviklingspotentialer gennem et fælles og langsigtet samarbejde.”

Bornholms Middelaldercenters udviklingsplan ”Bornholms Middelaldercenter 2.0” er knyttet til aftalen.
Planen beskriver middelaldercentrets visioner for styrkelse af virksomhedens profil og omhandler et ombygningsprojekt, som skal øge centrets omsætning og antallet af besøgende samt få flere borgere i uddannelse og arbejde.

Samarbejdsaftalen træder i kraft efter godkendelse i Fritids- og Kulturudvalget.

Kontakt:
Formanden for Fritids- og Kulturudvalget, Erik Lund Hansen, telefon: 56 92 10 49 mobil: 30 18 19 52 e-mail: erik.lund.hansen@brk.dk
Bestyrelsesformand for Bornholms Middelaldercenter Lars Albæk mobil: 30 10 81 09 e-mail: larsalbaek@gmail.com


Pressemeddelelse
15. marts 2016

Bornholms Middelaldercenters arrangement nomineret til fornyelsespris
To af middelaldercentrets medarbejdere, Klaus Thorsen og Niels Erik Rasmussen, er blevet nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris for deres fælles formidlingskoncept ”En rejse i arkæologi og folkeliv”.

Historiske Dages Fornyelsespris
Historiske Dages Fornyelsespris er en pris som skal fremhæve og præmiere nye, nyskabende, overraskende og anderledes måder at formidle historie og kulturarv og gøre dem tilgængelige for flere mennesker.
Prisen uddeles i forbindelse med festivalen Historiske Dage d. 9. april i København. Priskomitéen består af deltagere fra en række relevante organisationer og institutioner.
Festivalen Historiske Dage, som gennemføres i Øksnehallen i København d. 9.-10. april 2016, tilbyder i en underholdende, fagligt funderet ramme det bedste inden for formidling af historien: Her samles historieinteresserede kulturforbrugere omkring aktuelle historiske temaer, foredrag, film og debatter og kan opleve stande fra mange museer, arkiver, forlag, medier, foreninger mv., der arbejder med og præsenterer historien på en spændende og tidssvarende måde.
Målet med Historiske Dage er at øge interessen i den brede befolkning for historien og dermed skabe øget bevidsthed om, hvem vi er, hvad der har formet os, og hvilke kræfter der påvirker os og skaber forandringer og udvikling.

Arrangementet
Og det er netop det, ”En rejse i arkæologi og folkeliv” gør. ”Rejsen” er et 2 timers eftermiddagsarrangement, som knytter fortællinger om Bornholms arkæologi, bornholmsk folkekultur og musik, og lokale sagn og myter sammen og inddrager gæsterne ved fælles sang af middelalderballader og kædedans. Arrangementet foregår i stemningsfulde rammer i middelaldercentrets kalkmaleriprydede stormandssal og tilbydes på udvalgte eftermiddage i maj, juni, august og september - vel at mærke kun uden for højsæsonen!

Nyskabende voksenarrangement uden for højsæsonen
Arrangementet, som Klaus Thorsen og Niels Erik Rasmussen selv har opfundet og udviklet, er på mange måder nyskabende: Indholdsmæssigt knytter arrangementet en række forskellige indfaldsvinkler sammen, som den traditionelle historieformidling ellers ville sætte i forskellige båse: På elegant vis kæder de to arrangører historiske og arkæologiske fakta sammen med ”bløde” levn, så som lokale sagn og traditionel musik.
Også målgruppen, det voksne/ældre publikum, er utraditionel for den slags formidling. Ellers er hovedmålgruppen for middelaldercentrets aktiviteter nemlig primært børnefamilier og skolebørn. Det er dog næppe kun den typiske gråhårede museumsgæst, men også folk, der normalt ikke deltager i kulturhistoriske arrangementer, som dukker op til ”Rejsen”.
Sidst men ikke mindst, er også tidspunktet for arrangementet en satsning: ”Rejsen” foregår kun i ydersæsonen, hvor der er mindre at opleve på Bornholm end i højsæsonen. Dermed er arrangementet også med til at gøre Bornholm til et spændende sted at opleve, - også uden for skolernes sommerferie. I 2015 deltog i alt næsten 300 mennesker – både bornholmere og turister – i arrangementerne.
Fra 2016 vil arrangementet blive tilbudt under nyt navn: ”Historiens Vingesus” – billetter kan allerede købes i forkøb på middelaldercentrets hjemmeside.

Med venlig hilsen
Lena Mühlig
Historisk Koordinator
Bornholms Middelaldercenter
+45 56 49 83 19

PRESSEMEDDELELSE
7. marts 2016

Bornholms Middelaldercenter er blevet rollemodel indenfor Dansk Kulturturisme

Kulturstyrelsen, Visitdenmark og Wonderful Copenhagen har netop offentliggjort analysen ”Best Practice Case”  under Culture Plus med 16 udvalgte danske kulturelle organisationer.
Formålet med analysen er at Danmark skal have en større del af den internationale vækst i kulturturismen – dette som en konkret udmøntning af regeringens vækstplan for Dansk turisme.

Bornholms Middelaldercenter er blandt de udvalgte i analysen – og fremhæves som rollemodel flere gange i analysen:

SAMARBEJDE OM MOBILISERING AF TURISTER
Analysen beskriver 3 cases (hvor BMC er den ene), hvor der arbejdes med at mobilisere turisterne i deres lokalområde, for på den måde at skabe synergi mellem de forskellige turismeaktører i området og således samarbejde om at skabe forretning.

Ved Bornholms Middelaldercenter har man tidligere beskæftiget sig meget konkret med at mobilisere turister rundt på øen ”Skattejagt Bornholm” var en form for pakke-oplevelse, hvor man via en række poster med oplevelser og opgaver fik turisterne rundt på øen til steder de måske ellers aldrig ville have opdaget. Skattejagten var henvendt til familier, og et middelaldertema satte rammen for oplevelsen og historien. Via SATS-midler og sammen med Bornholmtours er det planen, at skattejagten skal genopstå, nu muligvis også med andre temaer.

SAMARBEJDE MED TOUROPERATØRER
Analysen beskriver 3 cases (hvor BMC er den ene), der alle har indgået samarbejder med turoperatører med henblik på at tiltrække internationale turister til deres organisation.

På Bornholms Middelaldercenter har man startet et samarbejde med en lokal turismeaktør (Bornholmtours), hvor de ser på produktudvikling af nye overnatningsprodukter i tilknytning til middelaldercenteret. De er også i dialog om, hvordan de kan tiltrække nye målgrupper i fællesskab, f.eks. krydstogtsbrugere, seniorrejser og grupperejser. Bornholms Middelaldercenter laver allerede gratis ture for turoperatørerne for at vise dem nye alternative produkter til krydstogtturisterne.

EVENTGØRELSE OG STORYTELLING
Analysen beskriver 3 cases (hvor BMC er den ene), der er særlige i forhold til deres arbejde med storytelling og eventgørelse af kulturelt indhold. De udvalgte cases er dygtige til både storytelling og eventgørelse.

På Bornholms Middelaldercenter ønsker man i ligeså høj grad at oplevelsesberige hele Bornholm, som at få brugere til at komme på selve centeret. Deres store ønske er at kunne formidle storytelling og historie, der hvor turisterne allerede er, f.eks. på Hammershus, ved Østerlars Rundkirke eller andre historiske steder på øen. På den måde skaber de aktivitet, liv og involvering på steder, hvor det pt. ikke er de store aktivitetstilbud. At inddrage brugerne i oplevelsen og formidle kultur, natur og historie med alle sanser, ser Bornholms Middelaldercenter som deres primære opgave. Faktuelle oplysninger googler turisterne sig nemlig frem til i stor stil.

-------------------------------------------
Læs mere om analysen her: http://slks.dk/presse-nyt/pressemeddelelser/2016/kulturturister-vil-ogsaa-have-strand-shopping-og-storbyliv/

Eller kontakt:

Kirstine Tolstrup Nielsen
Analytiker/Analyst, Viden & Analyse

VisitDenmark
Islands Brygge 43, 3.
DK-2300 København S / Danmark
E-mail ktn(a)visitdenmark.com
Web www.visitdenmark.com

Tlf. +45 32 88 99 00 / Fax +45 32 88 99 01
Dir. tlf. +45 32 88 99 19 / Mob. +45 60 94 40 48
Skype: vdk-kirstine.tolstrup.nielsen

-------------------------------------------------
Vi på Bornholms Middelaldercenter er naturligvis meget stolte over at få den anerkendelse det er at blive brugt som rollemodel i det ganske land.

Med venlig hilsen
Niller
Bornholms Middelaldercenter
2617 8319

 

Pressemeddelelse
8/10-2015

Kampen om Holmbron fortsætter
Rollespil i Efterårsferien – På Bornholms Middelaldercenter

For fjerde år i træk invaderes Bornholms Middelaldercenter i efterårsferien af orker, trolde, vampyrer, dæmoner, elvere og andre fantasiskabninger. Der er nemlig Rollespilsuge på Bornholm, og hvad der startede som et eksperiment er nu blevet en fast tradition på middelaldercentret.

”Vi formidler jo historisk viden, men synes også det er sjovt at se centret brugt sådan her. Mange af de børn der spiller med bliver jo nysgerrige på stedet og det giver os chancen for at fodre dem med lidt reel information også. Og så er orker og monstre jo festlige!” siger Niels Erik Rasmussen, der er direktør på middelaldercentret og som var med til at byde fantasien indenfor tilbage i 2012.

Fem dage med rollespil
Hver dag er et selvstændigt rollespil, hvor der kæmpes om hvem der skal have retten til at blive den nye hersker over den magiske ø Holmbron (Bornholm). Og modsat den danske krone, så har enhver her chancen for at blive regent for en stund – der er nemlig ingen formelle krav til potentielle tronfølgere, udover, at de skal være snarrådige, modige og karismatiske. Således har Holmbron allerede haft tre konger og dronninger, og ingen af dem havde formelt set blåt blod i årene.

De Bornholmske rollespillere møder talstærkt op
Rollespilsugen foregår som et samarbejde mellem Bornholms Middelaldercenter, Rollespilsakademiet og de lokale Bornholmske rollespillere. For en del af de unge frivillige er det her årets rollespilsevent på Bornholm, og det er noget der bliver planlagt lang tid i forvejen. ”Jeg sikrede mig allerede i marts, at jeg kunne være med igen. Der skulle jo planlægges ferie, og hvis jeg skal være et fugleskræmsel igen i år, så går det jo ikke, at jeg er på arbejde mens Rollespilsugen kører!” griner Victoria Vang Bredvig, der har været med fra starten af.

Erfaringer der kan bruges andre steder
Når Rollespilsugen finder sted på Bornholm og ikke andre steder i landet, så er det ikke et tilfælde. Ugen er en del af den spæde start på fænomenet rollespilsturisme, som simpelt fortalt bare handler om at turistoplevelser med et rollespilsfokus. Og selvom turisme ikke er fremmed for Bornholmerne, så er det kun inden for de sidste par år, at der har eksisteret rollespilsturisme.

”Folk rejser for at stå på ski, se opera og ligge på stranden. De er så småt også begyndt at rejse for at spille rollespil, og nogle af de erfaringer vi har gjort os på Bornholm har gjort, at andre nu også begynder at kigge på Danmark som rollemodel. Vi laver nu også rollespil på polske slotte, men turisme-eventyret begyndte for os på Bornholm” fortæller Claus Raasted fra Rollespilsakademiet, der ikke kan være på Bornholm i år, fordi han er på et Polsk slot og lave troldmandsrollespil for børn.

Tid: 12.-16. oktober, kl. 10-15
Sted: Bornholms Middelaldercenter
Pris: 160 kr/dag ved forudbestilling. 600 kr for en fem-dages billet
Kontakt: René Bokær Pedersen, 27966152, rene@rollespilskademiet.dk
Billeder: www.rollespilsakademiet.dk/bornholm
Hjemmeside: www.rollespilsugen.dkPressemeddelelse
21/9-2015

AOF står for fælles arrangement for danskere og nydanskere på Bornholms Middelaldercenter

AOF har taget initiativ til et fælles arrangement for danskere og nydanskere, som kan være et første skridt til kulturmødet mellem danskere og nydanskere. Arrangementet foregår på Bornholms Middelaldercenter og tager udgangspunkt i Bornholms fortid.
Forbindelser til fjerntliggende lande som Syrien er nemlig ikke noget nyt på en ø som Bornholm, som allerede for 1000 år siden har været et knudepunkt i søfarten - et mødested for kulturer.

To mænd med meget forskellige historier, men med en fælles passion, fører publikum igennem arrangementet: Bornholmeren Klaus Thorsen og syreren Emad Alwadi.

Amatørarkæologen Klaus fra Østerlars er kendt for sin mangeårige begejstring for detektorarkæologi og har igennem årene gjort nogle af de mest spektakulære bornholmske skattefund - bl.a. den berømte Skovsholm-skat, som indeholdt 176 arabiske dirhems - mønter fra 800-tallets midt, som stammer fra Syrien, Iran, Irak og Nordafrika, og som vidner om at bornholmske vikinger havde relationer ud i verden og til lande, som dengang var langt mere civiliserede end Norden.

Emad Alwadi kommer fra Damaskus i Syrien. I september 2014 flygtede han til Europa og havnede til sidst på lille Bornholm. I øjeblikket er Emad i virksomhedspraktik på Bornholms Middelaldercenter. Han er en af dem, som kender rigtig godt til de store gamle kulturer, der har eksisteret i Syrien igennem årtusinder: Emad er arkæolog.

Emad havde aldrig været i Danmark før han kom her i 2014. Klaus har aldrig været i Syrien. Men de har en fælles begejstring for fortiden og dens levn. Denne begejstring vil de gerne dele med både danskere og nydanskere. AOF inviterer til et hyggeligt efterårsarrangement på middelaldercentret, der starter med en lille rundvisning i middelaldercentrets smukke bebyggelse og fortsætter med historiefortælling i stormandsgårdens kalkmaleriprydede festsal.

Arrangementet foregår søndag d. 4/10 og varer fra kl. 14-15.50 og entréen koster 50 kr. per person.

Du kan læse om arrangementet på Bornholms Middelaldercenters hjemmeside.

Med venlig hilsen
Lena Mühlig                                Inge Munch
Historisk Koordinator                    Centerleder
Bornholms Middelaldercenter         AOF Center Bornholm

Pressemeddelelse
21/7-2015

Første brændingsforsøg i middelaldercentrets nye pottemagerovn

En tjans på 36 timer – med uvist udgang
Nogle gange skal en keramiker virkelig have is i maven. Det har keramiklærer John Gibson på BornPro. Da han forleden, sammen med elever og frivillige hjælpere indviede den nye pottemagerovn på Bornholms Middelaldercenter under årets ildnætter, vidste han ikke, om det ville lykkes at få temperaturen højt nok op og om glasuren ville kunne smelte. I dag har John Gibson og hans elever og frivillige hjælpere åbnet ovnen – og endelig fået resultatet af måneders arbejde at se.

En lang proces
Pottemagerovnen på Bornholms Middelaldercenter er bygget efter forbilledet af en middelalderlig pottemagerovn som er fundet ved udgravninger ved landsbyen Barmer vest for Nibe i Himmerland. Efter at en stor snedrive havde mast ovnen for et par vintre siden, havde John Gibson og hans keramikhold siden 2014 arbejdet på at genopbygge ovnen – fundamentet blev lagt hen over 3 uger i sidste sommer, og selve ovnen blev bygget op i løbet af foråret 2015. Tirsdag den 14. juli stod det hele klart til første brænding, og smuk middelalderkeramik, inspireret af middelalderlige kander og skåle fra Nationalmuseet, stod parat til at blive stablet i ovnen. En meget spændt pottemager og et frisk hold frivillige hjælpere fordelte nattevagterne imellem sig, da ovnen skulle brænde i hele 36 timer for at opnå temperaturen omkring 1000 grader, der skulle få keramikkens glasur til at smelte.
Masser af røg og et smukt ildskuespil
Brændingen skal startes ganske blidt op, så temperaturen langsomt kommer op på den ønskede temperatur. Uheldige vindforhold skabte en frygtelig tæt røg fra ovnen i løbet af onsdagen, og tvang pottemagerne til at sætte et læsejl op. Om aftenen blev de dog belønnet af et fantastisk smukt syn, da brændingen nærmede sig den rette temperatur og ild stod ud af begge ovnens åbninger. Nogle af ildnattens gæster oplevede det stemningsfulde syn, når de fjernede sig fra det store show for at gå en tur igennem middelaldercentrets stemningsfulde bebyggelse i skumringstiden. Her mødte de pottemagerne, som passede trofast på ovnen og blev ved med at fyre natten igennem.

Resultatet
Efterfølgende skulle der ventes flere døgn, indtil ovnen var kølet ned og kunne åbnes. Det skete i går. ”Det er lidt som at åbne et kæmpe Kinder-æg fyldt med overraskelser i”, udtaler Lena Mühlig, historiker på Bornholms Middelaldercenter. Det viste sig at temperaturen desværre ikke var nået højt nok op. ”Den har nok ligget omkring de 900 grader”, forklarer keramiklærer John Gibson, - og ”derfor er glasuren ikke smeltet på alle kar, men kun på nogle af dem.”

På BornPro og middelaldercentret er man trods alt tilfreds med det første brændingsforsøg. ”Heller ikke i middelalderen var alle brændinger vellykket, som fund af kasseret keramik viser”, fortæller Lena Mühlig. John Gibson er meget glad for de vellykkede skåle og kander i brændingen. ”De andre vil bare blive brændt igen en anden gang”, siger han.
”Det bedste af det hele er selve oplevelsen ved at være med til sådan en brænding.” siger Lena Mühlig.
”Vi skal helt klart gøre det igen”, tilføjer John Gibson. Hvornår? ”Når vi har indhentet lidt søvn.”

Med venlig hilsen
Lena Mühlig
Bornholms Middelaldercenter
5649 8319

Pressemeddelelse
16/7-2015

Største succes til dato
Dette er ubetinget den største kunstneriske succes Bornholms Middelaldercenter har skabt til dato; Siger Niller, direktør for middelaldercentret.
At middelaldertræf og Ildnat i løbet af onsdagen, oven i købet blev besøgt af flere end 2000 mennesker – var i denne sammenhæng sådan set bare en sidegevinst.
Vi er stadig helt oppe at køre efter dagen i går - for det er vel nok noget af det ypperste vi rent kunstnerisk har præsteret siden jeg for 23 år siden startede med de første middelaldermarkeder på Hammershus.
Successer bliver oftest kun målt i antal af gæster og omsætning. Men her er vi ude i noget helt andet. Når man kaster en håndfuld puslespilsbrikker op i luften – og alle brikkerne daler ned og lægger sig som de skal …… ja så ved man jo nok at det ikke er noget man kommer til at opleve ret mange gange i sit liv. Og det var sådan vi alle havde det efter gårdsdagens Middelaldertræf og ILDNAT. HELT VILDT OG FANTASTISK.

Socialøkonomi og gode samarbejdspartnere
Jeg er ikke et sekund i tvivl om at vores forstærkede fokus på socialøkonomien og de brede netværker er en del af successen. Siden middelaldercentret, for et år siden, indledte et tæt samarbejde med Den Sociale Kapitalfond – så har tingene bare udviklet sig i et rekord højt tempo.
Og ikke mindst, så har samarbejdet med Vennekredsen, BornPro, Bornholmtours, og Dagcenter Strøby været med til at generere al den menneskelige optimisme og energi der skal til for at skabe vækst, fremgang og succes.
Gårdsdagens store succes var derfor det endelige resultat af det brede samarbejde og en masse fælles god energi.

Sidste chance
I aften er det sidste chance for at opleve Ildnatten for i år ……. Og vi forventer rekord stort antal af besøgende. Men – vi er klar med god underholdning og stemning i topklasse.

Hilsen Niller
26178319

Pressemeddelelse
15/7-2015

Historisk besøgsrekord på Middelaldertræf og Ildnat
I går var en spændende dag og aften på Bornholms Middelaldercenter. Vejret artede sig og gjorde at folk strømmede ind til Middelaldertræffet. Det betød at vi ved almindelig lukketid kl. 17.00 kunne konstatere at vi havde sat historisk besøgsrekord med knap 1.000 besøgende om dagen.

Ildnatten lagde også rigtig flot ud med 800 gæster som fik en anderledes aften i ilden og middelalderens tegn. I en kombination gøgl, musik, historier og masser fyrværkeri blev alle gæster underholdt fra 20.30-23.00.
Traditionen tro vil antallet af gæster til Ildnatten kun stige i de kommende dage.

Der er stadig billetter til både Middelaldertræffet og Ildnætterne i dag og i morgen.

Pressemeddelelse
14/7-2015

Ildnætter 2015 – første gang i aften kl. 18-24!
Her er der virkelig mulighed for at få sig en spændende sommeroplevelse for hele familien! Ildnætterne er nogle forrygende aftenarrangementer med masser af spændende underholdning – og en atmosfære der ikke findes andre stede end på Bornholms Middelaldercenter. Det er virkelig en helt unik oplevelse med musik – gøgl – entertainment, afsluttende med et forrygende festfyrværkeri.

Der er også mulighed udforske det årlige middelaldertræf og den store teltlejr ved stormandsgården.
Allerede fra kl. 18 starter festlighederne med 2½ times underholdning på den lille teltscene.  Og skulle man være sulten diskes der op med grillpølser – middelalderøl og de traditionelle kanesnegle fra kaffehytten.  

Fra kl. 20.30 – 23.00 går det rigtig løs på den store scene.
Danske Virelei, - den tyske musikgruppe Scherbelhaufen og den professionelle dansk / bornholmske gøglergruppe Trup Cirka giver den gas sammen med Bornholms Dramaskole, Børnegøglergruppen; Trup Ting Tang. Og som noget nyt får man en lille smagsprøve på den bornholmske Urkraft – ved Kisser & Niller og deres primitive instrumenter. Alt sammen bindes sammen af fortælleren Steiner alias Mikkel Langbue.
Alt i alt er der lagt op til en rigtig spændende og interessant aften – i et fantastisk hyggeligt miljø med plads til hele familien.
Vejret ser ud til at vise sig fra den allerbedste side – så det er bare med at kridte skoene. Og komme afsted til Middelaldercentret i Østerlars.
Vi er klar til at modtage 1500 - 2000 gæster – så bare kom an – siger middelaldercentrets direktør - der skulle være plads til alle :)

Men husk lidt varmt tøj og et blødt underlag at sidde på – så bliver det en endnu bedre oplevelse.

Mvh. Niller
26178319

Pressemeddelelse
12/7-2015

Middelaldertræf – Ildnætter – og dejligt vejr !
På Bornholms Middelaldercenter i Østerlars arbejdes der lige nu på højtryk for at færdigøre den store Middelalderplads – der i morgen vil danne rammen om ugens store middelaldertræf og de spektakulære Ildnætter tirsdag, onsdag torsdag.
Fra nær og fjern er der i de seneste dage strømmet middelalderentusiaster til – de vil med hver deres lejre, håndværk og andre gøremål være med til at sikre den gode formidling og underholdning som Middelaldertræffet og Ildnætterne byder på.
Middelaldertræffet arrangeres i samarbejde med middelaldercentrets vennekreds – og varer hele næste uge, fra mandag til og med lørdag kl. 10 -17. Middelaldertræffet er en spektakulær historisk event, hvor mange middelalderinteresserede mødes om deres fælles interesse. Derfor vil der i næste uge være ekstra megen underholdning: Musik, gøgl, dans, workshops, lege, spiseboder osv.

ILDNÆTTER
Det ser ud som om at vejret er med os hele ugen – danske sommeraftener med svag vind ….. så der er lagt op til et brag af en fest – ikke mindst De tre ILDNÆTTER – tirsdag, onsdag og trosdag fra kl.18-24.  På disse aftener kulminerer middelaldertræffet nemlig med sceneunderholdning, ildshow og kæmpe festfyrværkeri.

Med venlig hilsen
Niller
Tlf. 26178319

 

Pressemeddelelse
26/7-2005
 
Middelaldercentret gør klar til højsæsonen! – Ny middelalderlig oplevelsesplads
Der arbejdes netop nu på højtryk oppe på Bornholms Middelaldercenter -  i Østerlars.
Middelaldercentret er i fuld gang med opbygningen af den nye festivalplads som skal danne rammen om en middelalderlig oplevelsessplads i de næste 6 uger.
Det er et helt nyt koncept vi skal prøve af. Vi har taget nogle af de mest populære elementer fra de tidligere middelaldermarkeder – og bygget en plads op med 2 scener, øl, - og pølsebod, daglige sceneunderholdning samt muligheden for at købe sig en kop rygende varm kaffe. Der oser af middelalderstemning – og ud over festivalpladsen, er der selvfølgelig et hav af andre oplevelser for hele familien. Bornholms Middelaldercenter og elever fra Bornholms Produktionsskole har i de seneste uger ligget vandret for at give højsæsonens gæster en unik oplevelse.
 
Bornholmske Bjerggrise
De ungarske uldsvin – som på middelaldercentret bare benævnes som de ”Bornholmske Bjerggrise” – ligger stadig på klipperne og venter på at der komme gæster forbi. Lige nu er de ved at smide den store uldpels, som de har varmet sig med hen over vinteren.  De er fantastiske – og absolut værd at stifte bekendtskab med.
 
Middelaldercentret laver sine egne penge.
I disse tider kan det være svært at skaffe alle de nødvendige penge, - derfor har middelaldercentret taget et usædvanligt initiativ. Vi er nemlig begyndt at lave vores egne penge. Pengene er dog kopier af en gammel middelaldermønt som middelaldercentrets historiske formidler og amatørarkæolog; Klaus Thorsen har fundet.

Alle de der indløser billet til middelaldercentret får udleveret 2 af disse mønter i en lille prangerpung – og kan så efterfølgende ombytte mønterne til aktiviteter inde på selve middelalderpladsen. Det bliver sjovt at se hvordan familien administrere pengene – det er jo tænkt som en pædagogisk øvelse som kan få familien i tæt dialog – hvornår – og til hvad skal vi bruge pengene
 
Slå selv din egen mønt
Skulle man have fået lyst til selv at forsøge sig ud i møntslagningens kunst – så er det muligt, for et mindre beløb,  at slå sin egen sølvmønt. Det har indtil nu været en stor succes – så vi ser frem til, at der i de næste 6 uger kommer til at blive produceret rigtig mange sølvmønter på Bornholms Middelaldercenter.
 
Middelaldercentret har åbent mandag-lørdag kl. 10-17 i hele skoleferien.

Hilsen Niller
26178319

Pressemeddelelse
1/6-2015

Kæmpe succes – 2.600 Bornholmerne valfartede til Bornholms middelaldercenter

I Forbindelse med Bornholms Brands 160 års jubilæum var der bl.a. gratis entre til Bornholms Middelaldercenter i weekenden. Om lørdagen var det en noget kold fornøjelse at gå rundt på middelaldercentret – men ikke desto mindre var der 800 bornholmere der trodsede blæst og kulde for at komme op og se hvad middelaldercentret har at byde på. Direktør Niels Erik Rasmussen (Niller) og projektmedarbejder Daniel Mühlendorf havde stillet op ved indgangen, - og sagde personligt velkommen til samtlige besøgende. Jeg syntes det var vigtigt på denne dag at byde gæsterne personligt velkommen – for mig var weekenden en slags personlig fremvisning af middelaldercentret – for alle bornholmerne – siger Niller. Det blev til mange gode snakke om både middelaldercentret og Bornholms Brand.
Søndagen bød på meget bedre vejr – solen skinnede og 1819 bornholmere fandt vej til Østerlars og middelaldercentret.           

Inde på selve middelaldercentret stod alle middelaldercentrets medarbejdere og gode samarbejdspartnere klar til at give gæsterne en smagsprøve på den historiske formidling og svare på de mange spørgsmål der blev stillet. Ud over Køkken- og bryggesysler, bueskydning, kanonaffyringer og rundvisninger viste  BornPro (Bornholms Produktionsskole)  pottemagerens magiske evner og  tømmerhugningens kunst – og der blev fortalt om de unges muligheder for at blive optaget på en af de spændende middelalderlinjer.
Børnegøglergruppen: Trup Ting Tang var der og viste deres kunstner – og fortalte om deres virke – og så var der selvfølgelig alle de frivillige der hver kunne fremvise interessante håndværk og gøremål fra middelalderen.  Havde man brug for at sætte sig ned og få varmen – så kunne man sætte sig ved stormandens buldrende ildsted og høre historien om kirken og Tempelridderne. Der var sågar også historier om jul og julebukke – det gælder jo nogen gange om at være i god tid – griner Niller.
Ligesom gæsterne – var både Bornholms Middelaldercenter og Bornholms Brand ganske tilfredse med arrangementet – det er da dejligt når ting lykkes  siger Niller.

Sikken en dag :-)

Med venlig hilsen
Niels Erik Rasmussen
Bornholms Middelaldercenter

 

Pressemeddelelse
27/3-2015

Påske i Middelalderen
Bornholms Middelaldercenter slår dørene op for 2 dage fulde af familieoplevelser og middelalderlig påskestemning skærtorsdag og langfredag fra kl. 10-16. Hammershusudstillingen tilbyder en række forskellige oplevelsesture for børnefamilier på borgen mandag-onsdag (30. marts – 1. april), og udstillingen åbner for sæsonen torsdag d. 2. april.

Påsken
Påsken er fuld er overraskelser og oplevelser – for i middelalderen havde hver eneste dag i påsken sine egne, betydningsfulde ritualer. Skærtorsdag f.eks. blev i middelalderen betragtet som en af årets farligste dage. Der var mange onde magter på spil, og dem skulle man gærde sig for ved for eksempel at korse yderdørene med kridt og bære stål på sig, når man gik ud. Man kunne også lægge et stykke stål – for eksempel en økse – ud på marken, under sengen eller i gødningsbunken, for at holde ond trolddom væk.

Men både medarbejderne på Bornholms Middelaldercenter, eleverne på BornPro, som går i produktionsskolens afdeling på middelaldercentret, og middelaldercentrets Vennekreds står klar til at beskytte gæsterne fra de onde magter og i stedet skabe gode oplevelser på middelaldercentret og på Hammershus.
På middelaldercentret vil der blive sunget for æg, malet æg og trillet med æg på bakken, der vil blive støbt voksamuletter som skal beskytte bæreren resten af året, og der vil være mulighed for at grille pølser eller varme sig på et krus lunt krydret ”Luthendranck”. BornPros elever i faget ”Handel & Service” åbner op for museumsbutikken og sælger mange spændende varer – til dels af egen produktion, som f.eks. flotte spækbrædder, søde deko-dyr og andet godt håndarbejde.

De yngste af børnegøglerne, Trup TingTangs små ”gøgler-spirer”, vil optræde med gøgl og akrobatik og tilbyder desuden workshop i gøglerlejren. Sidst men ikke mindst er der alle mulige chancer for selv at leve sig ind i middelalderen: Man kan skyde med bue og pil, møde den dygtige pottemager i sit værksted, høre de høje brag fra middelalderens sortkrudtsvåben, lege arkæolog, deltage i runejagten og måske vinde en præmie, eller gå på opdagelse i alle de spændende bygninger, f.eks. på palisaden, i tårnet eller i den lille vandmølle.

Forårsstemning
På middelaldercentret er de første åbningsdage om året altid dejlige og fulde af forventninger. Så skal alt det nye, der er kommet til hen over vinteren, afprøves for første gang, de nye middelalderdragter skal i brug for første gang, og de gamle skal ud af skabet og luftes i den friske forårsluft. Eleverne fra BornPro har i løbet af vinteren lagt nyt tag på pottemagerhuset. Og de har gjort det godt og omhyggeligt: Det nye tag skal holde i mange år, og vil sikkert endnu kunne opleves, når eleverne en dag har fået egne børn og tager dem med på besøg på middelaldercentret.

Middelaldercentrets nye ungarske uldsvin er i øjeblikket alles yndlinge. Godt nok er de ikke længere små grislinger som da vi fik dem i efterårs, men har vokset sig store og tykke hen over vinteren. De er dog stadig lige nuttede og elsker at grave i jorden. Desuden er de også rigtig gode til at gå rundt på klippeskrænter og kuperet terræn – så mon ikke de egentlig burde hedde ”bornholmske granit-grise”?
De små skudde-får har fået søde lam, og de kan selvfølgelig også opleves i påsken.

Hammershus-oplevelser
Hammershusudstillingen åbner for sæsonen

Også på Hammershus er der meget at opleve. Her arrangerer Bornholms Middelaldercenter nemlig fem særlige ture i påskeferien. Rundvisningen ”for børn og barnlige sjæle” (mandag 30/3 kl. 10) er en rigtig legetur, hvor nogle af de spændende hændelser fra Hammershus’ historie fortælles og iscenesættes af deltagerne selv med små rollespil og lege. Her kan man leve sig ind i hvordan det var at bo på Hammershus for mange hundrede år siden. Hvordan det var da prinsesse Leonora Christina flygtede fra Manteltårnet - og meget andet mere.

Om tirsdagen (31/3 kl. 10) er der dragt- og rustningsopvisning i Hammershus-udstillingen. Her kan man opleve hvordan folk gik klædt i Hammershus’ storhedstid, og måske selv prøve ridderens rustning eller den skønne prinsessekjole. Der vil blive fortalt om hvilken rustning man havde brug for at beskytte sig mod datidens våben - hvordan en ærbar kvinde skulle være klædt - og hvad man brugte en ”skamkapsel” til...

Om onsdagen
(1/4 kl. 10) er det tid at indtage borgen! Iført kofter og hjelme vil gæsterne sammen med guiden ved hjælp af små skuespil være med til at vise hvordan man angreb og forsvarede Hammershus i ufredstider. På denne tur bliver der sågar skudt med sortkrudtsvåben på borgen. Også denne tur er først og fremmest til børn og deres voksne.

Dem, der bare vil vide alt om Hammershus, skal med på ”Rundvisningen på Hammershus” (mandag, tirsdag og onsdag 30/3-1/4 kl. 13). Her kan man lære borgen nærmere at kende – også hvis man har været der før. Her handler det bl.a. om nogle af de dramatiske hændelser der er sket på Hammershus - for eksempel om skriveren Jon, der blev halshugget her! Der vil også blive fortalt om dagliglivet på borgen, om angreb og forsvar, om Hammershus’ storhed og forfald og om arkæologernes nyeste opdagelser omkring ruinen.

Endelig kan man om torsdagen og fredagen gå på fælles ”familieskattejagt” på borgen - et mysterium skal opklares, men gådens løsning kan kun opnås ved at man lægger hovederne i blød og samarbejder.

Med venlig hilsen
BORNHOLMS MIDDELALDERCENTER 

 

Pressemeddelelse
9/10-2014

Masser af spændende oplevelser på Bornholms Middelaldercenter og på Hammershus - i skolernes efterårsferie

Middelaldercentret
Fra mandag til Lørdag er alle aktiviteterne tilrettelagt så hele familien får en god oplevelse ud af det – unge såvel som gamle,

Og så er der gjort ekstra meget ud af det, - for at skabe hygge, stemning og aktiviteter både indendørs og udendørs. Nyd den stemningsfulde atmosfære med levende lys i de små huse, og mærk duften fra de mange bålsteder. Og så er det i øvrigt en god ide at holde sig for ørerne når kanonen brager. – og det gør den flere gange om dagen.

”Den store eksamen” og ”Væbnerskolen”

Ud over de mere traditionelle aktiviteter kan man i efterårsferien også deltage i ”Den stor eksamen” og ”Væbnerskolen”.  Disse to aktiviteter har hen over sommeren været tildelt et utal af roser. I ”Væbnerskolen” kan man prøve kræfter med andre ligesindede væbnere – og kæmpe om hvem der er bedst til at håndtere ridderens ”moderne” våben. Sjovt er det at krybe i en ringbrynje på 20 kilo – men knap så sjovt når man ikke lige kan komme ud af den igen. Men i eden bliver alting jo godt – og det er altid en rigtig stor oplevelse for børnene at tumle rund med Ridder Jacob.

Er man til noget helt andet kan man melde sig til ”Den store eksamen” – her skal man igennem en række af små færdighedsprøver, som ikke er så drabelige som i væbnerskolen – og finde den rigtige løsning. Finder man den rette løsning kan man gå videre til den næste opgave. Består man alle prøverne får man et diplom – og et BETSTÅET. Og så er der ikke et øje tørt. 

Foredrag med Klaus Thorsen
Er man kommet lidt mere op i alderen kan man lørdag d. 17. oktober klokken 13.00 finde vores allesammens arkæolog og detektormand Klaus Thorsen. Klaus vil fortælle om det allerseneste fund han har gjort her på Bornholm. Sammen med Bornholms Museum har ligge på knæ og albuer og gravet på gravpladsen ved Nørresandegård – et fund helt ud over det sædvanlige, - hvor der er fundet masser af perler, fibler, svær, skjolde og rester af beklædningsgenstande. Ja – de fandt sågar en hel hest nedgravet ved siden af en kriger Klaus er en fremragende fortæller – og det er første gang der offentligt bliver fortalt om dette fantastiske fund. 

BornPro
Bornholms Middelaldercenter og BornPro er rigtig gode samarbejdspartnere – og de mange elever, som går på de 2 faglinjer får da også meget ud af at være en del af en ”rigtig” turistvirksomhed.
I efterårsferien skal de prøve noget helt nyt. Den nye linje der netop er startet, indeholder, udover handel, og service, også performance. Og i den forbindelse har eleverne, sammen med deres lærer Laura Borne, indøvet en masse små historiske optrin, der skal opføres hen over dagen. Så mon ikke man som gæst kan få sig en overraskelse i ny og næ. BornPro-eleverne vil desuden sørge for at danselabyrinten - helt oppe på bakken kommer til at leve op til sit navn – for der skal nemlig både danses og synges så det er en lyst.  Og så er det selvfølgelig meningen at centrets gæster springer ind i dansen – og på egen krop opleve kraften fra disse historiske optrin. Ud over den spektakulære underholdning varetager BornPro-eleverne også souvenirbutikken nede på Rågelundsgård.  Og så er der selvfølgelig mulighed for at erhverve sig en sprød middelalderpølse og et gratis glas luthendrank. En spændende krydret æbledrik som er udviklet i samarbejde med projekt ”Plantagen”.

Hammershus
Bornholms Middelaldercenters tilbyder også aktiviteter på Hammershus.

Rundvisning for børn og barnlige sjæle – eller ”bare” en rundvisning
Hver dag fra mandag til fredag kl. 10-12 kan man følge Vibeke rundt på den gamle borgruin.
Denne tur er især egnet for børnefamilier. Eller hvis du har en barnlig sjæl og bare kan lide at lege. Vibeke fortæller spændende historier om bl.a. prinsessen i fangetårnet og soldatens liv. I de 2 timer turen varer får man både prøvet lidt rollespil og enn enkelt af de sjove lege som børene i forgangne tider legede på Hammershus. Er man ikke så meget til det barnlige, - er der også den mulighed at følge med på en af de mere traditionelle rundvisninger fra mandag til fredag kl. 13 -14
På denne rundvisning får dun god mulighed for at lære Hammershus at kende …. Og måske kommer du til at høre historien om skriveren Jon, der fik hovedet hugget af oppe på den store klippe.

Foredrag med Maria Helleberg – i Hammershus-udstillingen
Og er man til noget helt andet kan man tirsdag d. 14. oktober kl. 14.30 – 16.30 have fornøjelsen af at høre Maria Helleberg fortælle om sin allernyeste bog om Leonora Christina.
Arrangementet starter med forfatterens foredrag inde i udstillingen – hvorefter der er mulighed for at stille hende spørgsmål. Arrangementet afsluttes med en rundvisning på Hammershus Borgruin, et besøg i smørkælderen og en fortælling om Leona Christinas tid på Hammershus,
Allerede fra kl. 14 vil Maria Helleberg være at finde i udstillingen – for her kan man nemlig erhverve sig en signeret udgave af denne trykfriske bog.

Med venlig hilsen

Niels Erik Rasmussen 

 

Pressemeddelelse 9/10-2014 kl. 12.30

Rollespilsakademiet tilbyder spændende rollespil i efterårsferien

"Rollespilsugen" på Bornholms Middelaldercenter vender tilbage...

Rollespillerne vender tilbage til Bornholm i efterårsferien (13. oktober – 18. oktober)

Det er dog hverken svenskere, japanske turister eller tyskere på efterårsferie, der kommer på visit. Bornholms Middelaldercenter er nemlig i uge 42 vært for Rollespilsugen på Bornholm, der samler rollespillende børn og unge fra hele landet til fem dages rollespil. Initiativet blev startet op i 2012 som et samarbejde mellem Middelaldercentret, Destination Bornholm, Færgen, Team Bornholm, Bornholmtours, Rollespilsakademiet og den lokale rollespilsforening Aria.

”Middelaldercentret er en fantastisk kulisse for rollespillerne, og selvom det jo ikke ligefrem er historisk korrekt med orker, elvere og dæmoner, så er det stadig noget af en oplevelse, ungerne får.” siger Niels Erik Rasmussen fra Bornholms Middelaldercenter, der glæder sig til endnu en gang at åbne portene for fantasivæsnerne og rollespilskrigerne.

Noget for enhver smag
Rollespilsugen blev afholdt for første gang i 2012 og blev gentaget i 2013 med stor succes. Claus Raasted fra Rollespilsakademiet forklarer, at det skyldtes, at der var ”noget for enhver smag.

”Nogle vil gerne slås med sværd. Nogle kan godt lide at løse gåder og fortæller historier. Der er også nogle der bare godt kan lide at gå på opdagelse på området og ikke være sikker på om der lurer en dværgekonge eller en troldkvinde bag næste bakke. For os er det vigtige ved Rollespilsugen, at der er plads til mange forskellige slags oplevelser. Og så er det jo en fantastisk smuk location.”

Centret er selvfølgelig også åbent for almindelige gæster
Bornholms Middelaldercenter holder også normalt åbent med masser af aktiviteter, så man kan også komme på besøg selvom man ikke har noget ønske om at deltage i selve rollespillet – og rollespillerne lover at opføre sig fredeligt overfor de andre gæster. ”Med mindre, de angriber først!” tilføjer Claus Raasted. Og så glæder jeg mig til at have en hel stormandsgård fra middelalderen at lege i.

Historien i rollespillet er, at der på den magiske ø Holmbron (Bornholm) hvert år udvælges en konge eller dronning, som skal regere i et år. Sidste år vandt en langnæset goblinpige på 12 år titlen som dronning af Holmbron, men hvem der ender på tronen i år ved ingen. Endnu!

Der er rollespil hver dag fra mandag til fredag kl. 10-15 og har man lyst til at deltage kan man tilmelde sig ved middelaldercentrets indgang eller på www.rollespilsugen.dk  eller på www.bornholmsmiddelaldercenter.dk


Venlig hilsen

Niller
Bornholms Middelaldercenter
26178319

 

Pressemeddelelse
Mandag d. 15. september 2014

Social ansvarlighed er ’win-win’ for Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter får som én af fem sociale virksomheder fra hele landet hjælp til at vokse af Den Sociale Kapitalfond, som også har hjulpet Bornholms Mosteri. Målet er flere jobs til udsatte bornholmere og en bedre oplevelse for gæsterne.
Mange bornholmere forbinder Bornholms Middelaldercenter med historieformidling og familieoplevelser, men virksomheden får nu også anerkendelse for en anden og mindre kendt del. Middelaldercenteret tager nemlig et stort socialt ansvar overfor mennesker, der af forskellige årsager har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet. Hos BMC får de et job, hvor de kan udvikle sig i deres eget tempo, og hvor de kan mærke at der er brug for dem.
Det sociale ansvar bliver nu belønnet. Bornholms Middelaldercenter får nu gratis rådgivning og støtte fra Det Sociale Vækstprogram. Programmet drives af Den Sociale Kapitalfond, en organisation der er sat i verden for at hjælpe de virksomheder, der gør en særlig indsats for at ansætte udsatte mennesker.
Den Sociale Kapitalfond har udvalgt Bornholms Middelaldercenter til programmet fordi centeret har en forretning med stort potentiale og fordi der er gode muligheder for at skabe jobs til udsatte bornholmere.

En bedre oplevelse for gæsterne
Når der bliver skabt flere jobs til udsatte, vil man som gæst samtidig få en endnu mere levende og interaktiv oplevelse når man besøger Bornholms Middelaldercenter, fordi de nye medarbejdere betyder flere hænder og hoveder til at holde ’middelaldertræf’ og andre begivenheder. Middelaldercenteret står derfor i en win-win situation, hvor det samtidig er muligt at tage et større socialt ansvar for øens udsatte og samtidig styrke forretningen og den oplevelse man får når man besøger centeret.
Målet er på sigt at videreudvikle det eksisterende middelaldercenter - til en helårsåben attraktion med et internationalt højt niveau. Og det er der gode muligheder for siger Ulrik Haumann, direktør for Det Sociale Vækstprogram.
”Vi har valgt Bornholms Middelaldercenter blandt mange andre gode ansøgere, fordi centeret med ”den autentiske middelalder-oplevelse” har et rigtig godt produkt, som vi ser en idé i at holde fast i og udvikle” siger Ulrik Haumann.
Det Sociale Vækstprogram skal nu hjælpe middelaldercenteret med at prøve forskellige forretningsidéer af i samarbejde med blandt andre Bornholms Produktionsskole. En af idéerne er, at genskabe daglejrskolen, hvor eleverne iklædes middelaldertøj, og hen over en hel dag har mulighed for at fordybe sig i middelalderens historie og praktiske gøremål.  Bornholm er samtidig hjemsted for andre sociale virksomheder som ’Bornholms Mosteri’ og ’Plantagen’ og det er derfor oplagt for Middelaldercenteret, at styrke samarbejdet med disse virksomheder, så produktion, undervisning og turisme kommer til at hænge sammen. Det er ’win-win’ – ikke bare for Bornholms Middelaldercenter men for hele øen.
Denne strategi er helt i tråd med Bornholms eksisterende Erhvervsstrategi og tilgodeser samarbejde sektorerne imellem, herunder mellem Bornholm som Oplevelses-ø og Bornholm som Uddannelses-ø, også med fokus på beskæftigelsen mener en stolt ”Niller” Rasmussen, direktør for Bornholms Middelaldercenter

”Vi på Bornholms Middelaldercenter er meget stolte - over på den her måde at være blevet udvalgt – hvilket vi opfatter som en stor anerkendelse af det socialøkonomiske arbejde vi har udført i de 18 år som middelaldercentret har eksisteret. Men Bornholms Middelaldercenter har et langt større potentiale end det der i dag bliver udnyttet – og det er dette vækstpotentiale vi i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, nu får mulighed for at aktivere.
Målet er - at Bornholms Middelaldercenter i løbet af det kommende år vil vokse på alle fronter både hvad angår den sociale indsats, besøgstallet, turismeprodukterne, økonomien, antallet af ordinære jobs samt andre former for beskæftigelse” siger Niller. Bornholm er ikke nyt område for Den Sociale Kapitalfond. Fonden investerede nemlig i Bornholms Mosteri sidste år, da virksomheden gik fra at være kommunal, til at være en privat virksomhed. Med hjælp fra Den Sociale Kapitalfond har mosteriet oplevet et stor stigning i salg og omsætningen, og virksomheden har kunnet ansætte flere udsatte mennesker.

BAGGRUND:
Bornholms Produktionsskole (BornPro) - har siden 2012 lejet sig ind hos Bornholms Middelaldercenter i Østerlars. Pt. er der ca. 12 elever på holdet (Middelalderværkstedet). I september er afdelingen blevet udvidet med yderligere 12 elever (Handel og turismelinjen). I BornPro ́s afdeling på Bornholms Middelaldercenter er eleverne langt fra det uddannelsesmiljø som nogen har svært ved at begå sig i – men til gengæld indgår de her i et tæt socialt netværk omgivet af BMC-personaler, Bornholms smukke natur og dyreliv. Ved at arbejde med meningsfyldte arbejdsopgaver opbygges hurtigt nye kompetencer og stor selvtillid, - der derved bringes de unge videre til et uddannelsesforløb eller til et ordinært job.

Den Sociale Kapitalfond - er Danmarks første sociale venturefond, etableret af TrygFonden i 2011. Den Sociale Kapitalfond stiller kapital og rådgivning til rådighed for virksomheder, der skaber job- og uddannelsesmuligheder for udsatte mennesker i Danmark. Fonden hjælper virksomhederne med at vokse og gøre mere for flere på et økonomisk bæredygtigt grundlag – og udvikler viden om, hvordan virksomheder kan være sociale og konkurrencedygtige på samme tid. Når investeringer tilbagebetales, geninvesteres kapitalen i nye virksomheder.

Fonden har flere indsatser deriblandt Det Sociale Vækstprogram som Bornholms Middelaldercenter nu bliver en del af. Programmet er et eksklusivt forløb for lovende sociale virksomheder i Danmark. I programmet optages virksomheder, der har et særligt potentiale både forretningsmæssigt og socialt.
De udvalgte virksomheder får rådgivning og sparring fra eksperter og mulighed for at søge om udviklingskapital. Programmet er finansieret af midler fra satspuljen under Beskæftigelsesministeriet.
Læs mere om Den Sociale Kapitalfond på www.densocialekapitalfond.dk

Med venlig hilsen
Niller
2617 8319

Snak også gerne med:
Ulrik Haumann, programdirektør i Det Sociale Vækstprogram.
2427 9110
 

Pressemeddelelse, 18/7-2014
Lidt ligesom juleaften!

Tredje og sidste ildnat trak i går aftes små 1000 mennesker til Bornholms Middelaldercenter. Bakken foran den fakkel-oplyste scene var fra starten af aftenen fyldt med glade og forventningsfulde gæster. Og forventningen blev indfriet – middelalderen og middelaldercentret er en fantastisk ramme for events – og Ildnatten er nok gået hen og blevet en tradition som vil blive holdt i hævd mange år endnu. Men fremadrettet, og for at fastholde vores trofaste publikum, skal vi nok til tænke nogle nye underholdningselementer ind i næste års Ildnætter.

Som juleaften
Men en tradition er jo kun en tradition fordi der er en genkendelse i oplevelsen. Det er i virkeligheden lidt ligesom juleaften – hvor alle præcist ved hvad der kommer til at ske – men ingen ved hvad der er i pakkerne der gemmer sig under juletræet.   

Så allerede nu er vi gået i tænkeboks for at finde ud af hvad der skal være nyheden til næste år. Det skal være noget som både tiltrækker vores store publikum – men også noget som glæder og tilfredsstiller de mange frivillige middelalderfolk som ser frem til denne aften.


Men en ting er sikkert – Der blive ildnætter igen i 2015.

Med venlig hilsen
NillerPressemeddelelse, 17/7-2014
Ildnatten fordoblede sit besøgstal

Ca. 800 overværede onsdagens Ildnat på Bornholms Middelaldercenter. Igen blev det en uforglemmelig aften, fyldt med oplevelser for hele familien. Allerede fra kl. 18 var der liv og glade dage i det store telt. Duften af grillede middelalderpølser og af store skummende fadøl gjorde hurtigt teltet til et attraktivt samlingssted. Trup Cirka og gøgleren Como underholdt gæsterne med musik og morsomme gøglerier – det var meget festligt.
Aftenen forløb som planlagt, både kunstnerisk og praktisk – og vejret viste sig igen fra sin allerbedste side – dejligt, dejligt, dejligt !
I aften er det sidste Ildnat i denne omgang – så det forventes at mere end 1000 mennesker vil overvære denne sidste af disse stemningsfyldte Ildnætter. Så kom i god tid – og nyd samværet med de mange middelalderfolk – og nyd den fantastiske stemning der er, når aftenlyset bryder gennem skovens grene og får vandmøllen og Spager å til at ligne noget fra et guldaldermaleri – hvor kun kronhjorten mangler.
Vi her på Bornholms Middelaldercenter glæder os endnu en aften med masser af musik, gøgl og fyrværkeri.

Med venlig hilsen
Niller

Pressemeddelelse, 16/7-2014
Vellykket Ildnat – men for få gæster!

Den første ildnat på Bornholms Middelaldercenter blev en meget stor oplevelse for de fremmødte. Allerede fra kl. 18 ankom de første gæster – og der var fra starten stor efterspørgsel på de traditionelle pølser, øl, kaffe og kanelsnegle – så der opstod hurtigt en rigtig god og hyggelig stemning i det store telt. Vejret artede sig fra den allerbedste side, men desværre var der ikke flere end små 400 gæster der havde valgt at bruge denne pragtfulde sommeraften i selvskab med middelalderen. Men når det så er sagt, så nåede vi for første gang vores kunstneriske mål. Alt klappede nemlig som det skulle – og drømmene blev til virkelighed. Ildnatten har udviklet sig til præcist at have det kunstneriske indhold, som vi fra starten havde drømt om. Smygende sækkepibe, indlevende fortællinger, forførende drejelire, yndefulde kvindeballader, kæmpedukker og forrygende børnegøglere – alt sammen i et roligt og venligt tempo, - og med højt historisk kunstnerisk indhold. Vores allesammens fortæller; Steiner bandt det hele sammen med små historier om de bornholmske underjordiske, på en måde som fik publikum til at føle sig som en vigtig del af det 2 timer lange middelaldershow.

Der var selvfølgelig ild i lange baner – og sidst men ikke mindst kunne vi som afslutning overvære det mest fantastiske festfyrværkeri udfolde sig over middelalderscenen. Det var i sandhed en meget vellykket aften.

Der er stadig to ildnætter tilbage – i aften og i morgen aften. Vejrudsigten en i top, - og scenen er sat.
Så tag turen til Østerlars i aften og få en oplevelse du aldrig glemmer.

Med venlig hilsen
Niller


Pressemeddelelse, 15/7-2014
Ildnat i dejligt sommervejr !
– på Bornholms Middelaldercenter

Efter mandagens heldagsregn er jorderne omkring Bornholms Middelaldercenter nu blevet vandet så tilpas meget, at der er skabt de tryggeste rammer for aftenens Ildnat. På middelaldercentret har vi det valsprog at ”Der ikke noget der er så slemt det ikke er godt for noget”. Og det har da også været i brug flere gange inden for det sidste døgn. For det kan godt være at mandagens regn ikke var særlig godt for middelalderens besøgstal i går – men til gengæld er det godt for aftenens Ildnat – for nu er al brandfare i forbindelse med aftenens ildnat sat ud af spil.

Og det er godt ! – for Bornholms Middelaldercenter er mere end parat til at modtage de mange gæster der forventes til aftenens store arrangement.

Der er Middelaldertræf på Middelaldercentret hele dagen, men kl. 18.00 slås dørene op til Ildnat 2014. – med madboder og underholdning. Kl 21-23 er der optræden på den store scene – og det hele kulminerer kl. 23. med øens absolut største festfyrværkeri. Det er en oplevelse der sætter sig på nethinden – spektakulær – farverig og underholdende. Og så er det for hele familien.

Der er Ildnat både tirsdag, onsdag og torsdag – og der er lovet sommervejr af den allerbedste slags alle dagene. Så glæd jer – der er virkelig stemning og underholdning for alle pengene.

Med venlig hilsen
Niller


Pressemeddelelse, 8/7-2014 
Gratis rundvisning på Østerlars Rundkirke - Starter i dag!

Bornholms Middelaldercenter og Bornholms Brand tilbyder i perioden 8. juli – 8. august gratis rundvisninger på Østerlars Rundkirke. Alle der har lyst til at blive lidt klogere på historien om Østerlars Rundkirke er velkomne til at deltage. Guiderne kommer fra Bornholms Middelaldercenter, - og der fortælles bl.a. om kirkens funktioner i krig og fred, om kirkens historie og om kirkens ritualer i meget gamle dage. Det meste af rundvisningen forgår udenfor på kirkegården – men afsluttes, for dem der har lyst, med en kort rundvisning inde i selve kirken.
Vil man deltage inde i kirken, skal der betales den almindelige entré til kirken på 10 Kr.

Tid og sted:

Tirsdag: klokken 11.00, 12.00 og 13.00 (alle på dansk)
             klokken 11.00 og 12.00 desuden pa tysk (fra den 15. juli)

Onsdag: klokken 11.00, 12.00 og 13.00 (alle pa dansk)

Torsdag: klokken 11.00, 12.00 og 13.00 (kl. 11 og 13 på dansk, kl. 12 på engelsk)

Alle turene starter foran våbenhuset (på sydsiden af kirken).
 
Turene er sponsoreret af Bornholms Brand
Guiderne kommer fra Bornholms Middelaldercenter.

Med venlig hilsen
Niller


Pressemeddelelse, 2/7-2014
Børnedagene er tilbage på Bornholms Middelaldercenter

Så er højsæsonen skudt i gang for 2014 – og dermed også for de mange spændende aktiviteter der foregår på Bornholms Middelaldercenter. Middelaldercentret gør i år ekstra meget ud af at tiltrække sig børnefamiliernes opmærksomhed. Børnedagene er et af de største hits som middelaldercentret har fostret igennem de 18 år centret har bestået, - men på grund af krise og økonomiske stramninger har der i de seneste år ikke været råd til at tilbyde denne populære aktivitet.
Men nu er Børnedagene endelig tilbage igen ! – og tirsdag kunne man på middelaldercentret konstateres at det stadig er en stor succes. Masser af glade børn var mødt op – og de var i flere timer travlt beskæftiget med middelalderlege, børnegøglere, brødbagning, lysestøbning, halmdukker og meget meget mere.

VÆBNERSKOLE med rollespil
 – men største succes tilgår dog VÆBNERSKOLEN som i år afvikles som en slags rollespil. Der er masser af udstyr til børnene; sværd, hjelme, ridderkofter og lange lanser med flag er blot nogle af de rekvisitter som børnene kan påføre sig. Og sikke et syn når de mange børn kommer stormende ned af bakken i deres spraglede dragter, - og med sværdene og fanerne flagrende efter sig.  
Det var en dejlig dag – dejligt at se de mange glade børn da de forlod middelaldercentret hen på eftermiddagen.  Vi vil derop igen i morgen, - vi blev slet ikke færdige med det vi havde gang i – hørte vi flere sige. Så mon ikke der vil være flere familier der i løbet af onsdagen igen er at finde på Bornholms Middelaldercenter. Billetten gælder jo en hel uge – så hvorfor holde sig tilbage.

Med venlig hilsen
Niller


 

Pressemeddelelse, 19/5-2014
Premiere på ny oplevelsestur på Hammershus

Så er Bornholms Middelaldercenter klar med en ny tur på Hammershus. Med mere end 15 års erfaringer i skoleformidling på Hammershus har vi nu udviklet en helt ny oplevelsestur, der indeholder alle de elementer der skal til for at skabe en succes.
Gennem leg og læring – inddragende formidling – udklædning - krudt og kugler – og noget til ganen – aktiveres alle sanser når skoleklasserne i det 2 timer lange forløb kæmper sig vej op af klipper og stier til Hammershus Borgruin.

Baggrund for turen
På denne tur bruger vi en bestemt historisk begivenhed, det svenske angreb på Hammershus i 1645, som indgangsvinkel. Hændelserne i 1645 bragte øen og Hammershus ind som en brik i et storpolitisk spil. Den historiske baggrund bliver brugt målrettet i undervisningen, både i forberedelserne og i skolernes senere, opfølgende undervisningsforløb.

Rammerne
Året er 1645. Et svensk angreb mod Hammershus er under opsejling og I er en del af angrebet og forsvaret. General Wrangel går i land på Bornholm, og lensmand Rosenkrantz ruster sig til at forsvare Hammershus.
"Kampen om Hammershus" udspilles nu af svenskerne og danskerne på Borgen, og der bliver affyret sortkrudtsvåben så røg og ild drøner ud mod fjenden.
På denne oplevelsestur på Hammershus bliver eleverne direkte inddraget i angrebet og forsvaret af Borgen. Tildelt forskellige roller og klædt i kofter, dramatiserer vi de historiske hændelser og eleverne vil på egen krop mærke hvordan det var at være med i kampen om Hammershus.

Sådan går det for sig
Efter en fælles intro deles gruppen i 2 hold, som i løbet af oplevelsesturen sammen med deres formidler, får hver deres indgangsvinkel til det historiske forløb omkring optakten og begivenhederne i 1645.
Da gruppen i forløbet bliver nødt til at samarbejde på tværs, vil de på egen krop mærke hvilken betydning det har om det lykkedes eller ej, nøjagtig som det var tilfældet i de historiske hændelser der udspillede sig på Hammershus, og som fik betydning for historiens gang her på Bornholm.
Gennem bl.a. rollespil dramatiseres de historiske hændelser omkring angreb og forsvar på Bornholm. Elever og lærere vil blive direkte involveret i selve "Kampen på Hammershus" og affyringen af sortkrudtsvåben oppe på Borgen.
Turen sluttes af inde i den hyggelige Smørkælder, mens beretningerne om hvordan det gik "vennerne" eller "fjenderne" under kampen, fylder rummet.
Den festlige afslutning  i Smørkælderen afsluttes med en skål i Lutendrank (drikken er en alkoholfri).

Keramikbægrene som der drikkes af får eleverne med hjem – til minde om dagens heftige oplevelser.

Med venlig hilsen
Niller
Bornholms Middelaldercenter
Tlf. 2617 8319

 

Pressemeddelelse, 10/4-2014

En hel uges middelalderoplevelser i påskeugen

I påskeugen (uge 16) skyder Bornholms Middelaldercenter sæsonen i gang med et bredt tilbud af forskellige spændende og engagerende middelalderoplevelser, både på middelaldercentret og udgående fra Hammershusudstillingen på Slotsgården.

Ugen starter ud med fem specialture på Hammershus, som alle begynder ved Hammershusudstillingen (mandag-onsdag). Selv om man måske har været på Hammershus før, kan man her opleve borgen fra en særlig vinkel - og sikkert lære noget nyt. Første programpunkt, ”rundvisningen for børn og barnlige sjæle”, er en rigtig legetur, hvor deltagerne selv kommer til at være med til at fortælle og iscenesætte nogle af de spændende hændelser fra Hammershus’ historie med små rollespil og lege. Grundtanken er at lade gæsterne leve sig ind i hvordan det var at bo på Hammershus for mange hundrede år siden. Et andet familietilbud er ”familieskattejagten” på Hammershus, som foregår om onsdagen. Her er der spænding i luften, for familien skal være fælles om at opklare et mysterium på egen hånd. Gådens løsning kan kun opnås ved at man lægger hovederne i blød og samarbejder. Er man dygtig, kan man være den heldige vinder af en præmie, for blandt de rigtige besvarelser bliver der udtrukket en vinderfamilie. De andre ture omfatter bl.a. en dragt- og rustningsopvisning i Hammershusudstillingen - her kan man i tørvejr og under gode adgangsforhold selv mærke det fine prinsessekjolestof på huden eller se om man kan bære en tung ridderrustning - og lære noget om, hvor praktisk datidens mode var. Skærtorsdag slår så Hammershusudstillingen på Slotsgården sine døre op for sæsonen, og har dagligt åbent hele sæsonen.

Skærtorsdag og langfredag åbner også middelaldercentret op for et væld af påskeoplevelser. Om formiddagen kan man opleve at der synges for æg - males på æg - der trilles æg på bakken - og der støbes lykkebringende voksamuletter med et billede af Agnus Dei - Guds Lam - symbolet på Jesus og et motiv som vi den dag i dag kan se i mange af vores middelalderkirker. Har man sådan et amulet, så er man beskyttet, og det er nok godt at være på den sikre side: For skærtorsdag blev i middelalderen betragtet som en af årets farligste dage. Der var mange onde magter på spil, og dem skulle man beskytte sig imod, for eksempel ved at slå korsets tegn på yderdørene med kridt og bære stål på sig, når man gik ud. Man kunne også lægge et stykke stål – for eksempel en økse – ud på marken, under sengen eller i gødningsbunken, for at holde ond trolddom væk! Ved siden af alle påskeaktiviteterne, er der også god mulighed for at dykke ned i middelalderlivet på anden vis, f.eks. med bueskydning, lysestøbning, kanonaffyring, runejagt og gøglerforestillinger. Børnegøglerne Trup TingTang har i år spist troldefrø - og hvad kan der ikke komme ud af det! Ja, om man vil tro det eller ej, men det gør jo at gøglerne kan se, høre og gøre mere end de fleste mennesker...

I påsken lancerer middelaldercentret også en spændende ny smagsoplevelse: En stærk krydret æblemost, som er inspireret af gamle opskrifter på “Lutendrank“. Vinen fra originalopskrifterne er erstattet med æblemost, så også de mindste gæster kan være med. Bag produktet står et nyt samarbejde mellem Bornholms Middelaldercenter og Æbleplantagen i Svaneke - og i påsken kan man altså være en af de første til at smage den lækre most og afgive sin mening om den. Alle åbningstider, priser og tidspunkter for tilbuddene på Hammershus kan ses på middelaldercentrets hjemmeside.

Med venlig hilsen – Bornholms Middelaldercenter

Niller

Nyheder & Presse