Omgivelserne omkring Hammershus

Naturen omkring Hammershus og det nye besøgscenter er meget særlig og værd at opleve. Gå på oplevelse i det fantastiske og ekstreme terræn - men pas på jer selv, når der er stejlt og langt ned.

  • DSC05860
  • DSC05841
  • DSC05835

Naturen omkring Hammershus

Klippeknuden som forsvarsværk og magtsymbol
Fra havsiden er det tydeligt at se, at klippeknuden, som Hammershus er bygget oven på, er en stor og svært tilgængelig klippeknold, der buer stejlt nedad til alle sider.
De stejle klippesider gør borgens forsvarsværk stærkt, da det at forcere de stejle klippevægge vil være sin sag at overleve. Placeringen på toppen af klippeknuden var i middelalderen desuden noget af en magtdemonstration for forbi-sejlende og -passerende.

Billetter til guide rundture kan reserveres her 

Se priser på rundture her

Læs meget mere om Hammershus' historie hos Naturstyrelsen

Sjældne planter 
I området omkring Hammershus vokser over 300 forskellige plantearter, og mange hører ikke naturligt til her. Men fordi kalken fra borgens mure siver ned i undergrunden, giver det ekstra næring til jorden, hvilket især på skråninger mod syd giver grobund for planter, der normalt trives under langt varmere himmelstrøg.

Middelalderlige lægeurter
I middelalderen var man stærkt afhængige af naturens urter, idet dette var den eneste form for 'medicin', man kunne ty til. Mange af disse sjældne urter vokser stadig i terrænnet. Men obs: Da hele området er fredet, er det forbudt at plukke planterne.

Læs meget mere om flora og fauna i området hos Naturstyrelsen

Vel mødt i middelalderen

Billetter til guide rundture kan reserveres her 

Se priser på rundture her

Se alle åbningstider på både Middelaldercentret i Østerlars og det nye besøgscenter ved Hammershus her